IZVJEŠTAJ HGK

Koprivničko-križevačka županija deveta je prema indeksu razvijenosti, dok su naši susjedi Varaždinci otišli iznad prosjeka

Iznad prosjeka prema gospodarskoj snazi nalaze se Primorsko-goranska i Istarska županija, Grad Zagreb kao uvjerljivo vodeći, dok je u izabrano društvo stigla i Varaždinska županija.

14:30h
0

Koprivničko-križevačka županija ostala je na devetome mjestu u poretku županija, gledajući indeks gospodarske snage koji je u godišnjem izvješću objavila Hrvatska gospodarska komora.

Za razliku od 2017. godine, u protekloj, 2018., napredak je ostvaren u kategorijama ukupnih prihoda poduzetnika po zaposlenom, prihoda na inozemnom tržištu po zaposlenom te po stopi nezaposlenosti.

Korak unatrag vidljiv je, pak, na području BDP-a po stanovniku, prosječne neto plaćen po zaposlenom i neto dobiti poduzetnika po zaposlenom, dok je indeks ostao na identičnoj razini promatrajući demografiju, odnosno, promjenu broja stanovnika.

Kako stoji na stranicama HGK-a, svaki od spomenutih pokazatelja izražava se indeksom u odnosu na prosjek Republike Hrvatske. Ukupno dobiveni indeks pokazuje stupanj gospodarske snage i gospodarskog potencijala županija. Valja napomenuti kako indeks gospodarske snage iznad 100 ukazuje da je pojedina županija iznad prosjeka, dok je u slučajnu niže vrijednosti ispotprosječna.

Analizom ovakvoga tipa pridonosi se aktivnijoj regionalnoj ekonomskoj politici.

Od ostalih županija, iznad prosjeka prema gospodarskoj snazi nalaze se Primorsko-goranska i Istarska županija, Grad Zagreb kao uvjerljivo vodeći, dok je u izabrano društvo stigla i susjedna Varaždinska županija.

Na suprotnome kraju, najlošije stanje je u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Ističe se, također, Vukovarsko-srijemska županija koja je u ukupnom poretku ostvarila najveći pomak unaprijed, za čak pet mjesta.

Korišteni su podaci Državnog zavoda za statistiku ili Fine, kao i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za demografiju u vezi projekcije stanovništva.

U zaključku HGK ističe sljedeće zaključke. Razlike među županijama su velike, gospodarska snaga Grada Zagreba ima velik utjecaj na cijelu državu, a posebno zabrinjavajuće je zaostajanje pretežno slavonskih županija.

čitam...