Koprivnički ekolozi prosvjedovali zbog spalionice otpada na Piškornici

10:00h
0
prosvjed

090405-prosvjed-mEkološko društvo Koprivnica u subotu je organiziralo prosvjedni skup u središtu Koprivnice, ispred sjedišta Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj ulici. Prosvjedu ‘Hoću znati, hoću odlučiti’ zbog netransparentnih planova zbrinjavanja otpada na Piškornici kraj Koprivnice odazvalo se blizu 200 građana, a obratili su im se predsjednik Ekološkog društva Koprivnica Goran Šafarek te Helena Hećimović, poznata koprivnička ekološka aktivistica.
Iako su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Koprivničkom Ivancu potpredsjednik Sabora Josip Friščić i koprivničko-križevački župan Darko Koren ustvrdili kako na Piškornici neće biti spalionice otpada, demantirao ih je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Kako prenosi Večernji list, Čehok je na sjednici Gradskog poglavarstva Varaždina izjavio kako će se na Piškornici graditi spalionica otpada.
– Nije točno da na Piškornici neće biti spalionica otpada nego samo mehaničko-biološka obrada jer kakvog bi smisla bilo da se iz Varaždina, udaljenog 40 kilometara, ili iz Krapine, udaljene 80 kilometara, otprema smeće samo zbog mehaničko-biološke obrade – izjavio je Čehok, a prenosi Večernjak.

Čehok je dodao kako projekt Piškornica ‘nema nikakvog smisla bez spalionice jer tek ona predstavlja konačno zbrinjavanje smeća, dok nakon mehaničko-biloške obrade ostaje previše neiskorištenog otpada’.