17.6 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
evo na što će se sve trošiti

Križevački proračun “težak” 24 milijuna eura, Rajn: Sufinancirat ćemo potpomognutu oplodnju, prvi u Hrvatskoj financiramo cjepivo protiv rotavirusa, a milijun ide za rješavanje liste čekanja na vrtić
K

Uz proračun, gradonačelnik Mario Rajn predstavio je i druge značajne točke nadolazećeg Gradskog vijeća

Ne propustite

Jučerašnji dan bio je u znaku gradskih i županijskog proračuna. Pisali smo kako Grad Koprivnica ima rekordan proračun za 2024. godinu, a o čemu je jučer izvijestio gradonačelnik Mišel Jakšić.

Usvojen je jučer i županijski proračun na održanoj skupštini i to unatoč maratonskoj raspravi i amandmanima od strane Kluba SDP-HSLS.

Jučer je predstavljen i proračun Grada Križevaca za narednu godinu, a koji iznosi 24.421.605,51 eura. Istaknuo je gradonačelnik te podsjetio da se izmjenama Zakona o lokalnim porezima ukida prirez porezu na dohodak što konkretno znači da će oko milijun eura ostati građanima Križevaca dok stope poreza na dohodak ostaju kao i do sada.

Grad Križevci i sljedeće godine nastavlja ulaganje u djecu i mlade pa će tako, između ostalog, povećavati iznos sufinanciranja smještaja djece u vrtiće.

– Iz državnog proračuna nam je doznačeno 55 eura mjesečno po djetetu, tu mi dodajemo još 30 eura tako da će se od sljedeće godine svaki vrtić sufinancirati s 210 eura po djetetu što je povijesna razina izdvajanja za vrtiće – istaknuo je gradonačelnik i dodao kako je održan niz sastanaka s predstavnicima roditelja, upravnih vijeća i uprave privatnih vrtića u cilju da se cijena koju plaćaju roditelji djece u privatnim vrtićima smanji na cijenu koju plaćaju roditelji djece u Dječjem vrtiću Križevci, a to je 110 eura, no privatni vrtići se nisu složili s tim prijedlogom pravdajući da će ta sredstva uložiti u dodatne programe i u plaće djelatnika.

uskrs u križevcima, uskrs, križevci, vrtić
Ilustacija (nema veze s tekstom) // Foto: Grad Križevci

U Proračunu za sljedeću godinu osigurano je milijun eura za rješavanje probleme liste čekanja na vrtić dok se u postojećim vrtićima uvodi nova aktivnost u za djecu, vježbe na biciklima tzv. „Cycling games“ po uzoru na Dansku.

Grad Križevci po prvi puta, na tragu drugih gradova, kreće sa sufinanciranjem potpomognute oplodnje mladim parovima s obzirom na to da nažalost sve više parova ima takve probleme.

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Križevci uvode financiranje cjepiva protiv rotavirusa koji je najvažniji uzrok infektivnog proljeva u djece mlađe od pet godina i razlog zašto djeca često završavaju na bolničkom liječenju dok s druge strane medicinska istraživanja tvrde da cjepivo ima dugoročne pozitivne efekte kroz život djeteta.

vatrogasci, križevci
Mario Rajn // Foto: Grad Križevci

– Mi sad u ovom slučaju osiguravamo financiranje u suradnji s Domom zdravlja Koprivničko-križevačke županije i našim pedijatricama. To je otprilike 150 eura po djetetu s obzirom na to da se cjepivo daje u dvije doze. Naravno, ovo mogu iskoristiti roditelji koji to žele, a to je za djecu koja su s područja Križevaca – pojasnio je gradonačelnik i napomenuo kako cijepljenje nije obavezno i kako će to isključivo ovisiti o izboru roditelja.

S obzirom na to da je kroz EU projekt “Pomozimo jedni drugima” država smanjila broj pomoćnika u nastavi s 30 na 26, Grad Križevci odlučio je financirati zapošljavanje još četiri pomoćnika kako bi svako dijete s teškoćama u razvoju imalo svog pomoćnika.

S obzirom na veliki interes sljedeće godine povećava se broj skupina u produženom boravku, a kreće i sufinanciranje rada skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Postavljanje solarne ploče // Ilustracija
Ilustracija

I sljedeće godine građani će moći iskoristiti sredstva za postavljanje solarnih elektrana na krovu svoje kuće i za toplinsku izolaciju tavana u energetski siromašnim kućanstvima s obzirom na veliki interes za tu mjeru.

– Među prvima smo, ako ne i prvi, koji je krenuo s ovom mjerom za one građane koji su u riziku od energetskog siromaštva budući da imamo stručno mišljenje i studiju koja nam je jasno dala do znanja da s obzirom na nekakvu uobičajenu gradnju upravo kroz prostor tavana, ako je on neadekvatno izoliran, naši građani gube i do 42 posto toplinske energije. S ovim programom i ako se samo stavi najobičnija toplinska vuna, odnosno staklena vuna minimalno 14 cm barem 40 posto topline bi se trebalo uštedjeti – pojasnio je gradonačelnik.

Sukladno prijedlogu Zajednice sportskih udruga sljedeće godine podiže se i iznos izdvajanja za sportske klubove i to za 70 tisuća eura više, a nastavljaju se izdvajanja za mjesne odbore.

aglomeracija križevci
Foto: Grad Križevci

Nastavljaju se ulaganja u infrastrukturu pa tako sljedeće godine građane očekuje završetak projekta aglomeracije, nastavak izgradnje vodoopskrbe u križevačkim naseljima financirane sredstvima NPOO-a, zamjena salonitnih cijevi u gradskim ulicama, početak rekonstrukcije vodovoda i odvodnje u Ulici Stjepana Radića, modernizacija makadamskog dijela iste ulice, semaforizacija raskrižja Ulice Ivana Zakmardija Dijankovečkog i Potočke ulice u suradnji sa Županijskom upravom za ceste te modernizacija nerazvrstanih cesta u Novakima Ravenskim, Gornjim Vinama i na dionici Sveti Martin – Brckovčina.

Nastavlja se izgradnja pješačko-biciklističkih staza od rotora pa do Cubinca, te u Koruškoj do naselja Karane.

Grad Križevci nastavlja, sukladno Zakonu, izdvajati sredstva za smještaj napuštenih pasa u azil zbog čega je osigurano čak 200 tisuća eura. Iz tog razloga gradonačelnik je uputio apel građanima da čuvaju svoje pse te da iskoriste sredstva za kastraciju kako bi na ulicama Križevaca bilo što manje napuštenih pasa i kako bi se ta sredstva mogla iskoristiti za djecu i starije.

Grad će sufinancirati rad Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode čime pruža podršku radu znanstvenika čiji su radovi, sukladno referentnoj listi za Hrvatsku, peti najcitiraniji što je respektabilan rezultat s obzirom na njihovo kratko djelovanje.

Uz proračun, gradonačelnik Mario Rajn predstavio je i druge značajne točke nadolazećeg Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Križevaca naći će se pokretanje postupka izmjene prostornih planova i GUP-a s obzirom na strateške, državne i regionalne projekte.

Također, na dnevnom redu naći će se i Odluka o prekoračenju najviše dopuštene razine buke za vrijeme javnih događanja i uporabi elektroakustičkih i akustičkih uređaja na otvorenom u objektima registriranim za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na području Grada Križevaca kao i Memorandum o razumijevanju između gradova Križevci i Zmiiv iz  krajine s kojim je uspostavljena suradnja kroz projekt Udruge gradova, a koja će se potpisom ovog Memoranduma formalizirati.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kratkoročno nije dugoročno

Još uvijek imate zimske gume? Stručnjaci rekli svoje o jeftinim ljetnim pneumaticima. Razmislite dobro!

Jedan ili jedna ste od onih koji još uvijek vozite na zimskim pneumaticima? Niste jedini, na našim prometnicama može...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×