15.1 C
Koprivnica
Četvrtak, 30. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
AMBICIOZNI PLANOVI

Križevčani će proučavati tajne Svemira! U centar stiže petmetarska kupola s teleskopom kakav si malo tko može priuštiti
K

Udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, iza kojih stoji višegodišnji uspješan rad, začetnici su obrazovnih i znanstveno-popularnih aktivnosti.

Ne propustite

Ambiciozni planovi o osnivanju znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje Svemira – prvog kozmološkog centra u Hrvatskoj – u Križevcima dobivaju nove vidike.

Naime, ideja o ovome fascinantnom projektu počela se realizirati krajem prošle godine kad je odobren EU projekt Future Hub Križevci kojim su se mladi znanstvenici vratili iz inozemstva u Hrvatsku. Ovaj tjedan priča je dobila i nastavak, jer će Europa financirati još jedan projekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna.

Tako će SPARK ili Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca kroz centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike Svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. Cijeli niz obrazovnih i stručnih sadržaja simbolički i fizički obilježit će zvjezdarnica u sklopu centra kao njihov trajni promotor.

Foto: Udruga P.O.I.N.T. Križevci

– Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe jer za one znanstvene bi trebalo otići što dalje od ljudi. Ipak, petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop, kakav si malo tko može priuštiti, i približiti nam tajne Svemira – objasnio je voditelj projekta Andrej Dundović odgovarajući na pitanje zašto se zvjezdarnica postavlja u gradu.

Foto: Udruga P.O.I.N.T. Križevci

Temeljna je ideja centra da je za istraživanje Svemira u svojoj cjelokupnosti nužno ujediniti najrazličitije discipline: od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti. Ovoj ideji pristupa se kroz znanstveno-istraživački rad, zatim sveobuhvatnu i kvalitetnu izvaninstitucionalnu edukaciju djece i mladih te popularizaciju znanosti kod odraslih.

Održavat će se društvene i popularizatorske aktivnosti Kozmološkog centra, dok će se komplementarno, u sklopu novoosnovanog Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode, provoditi znanstvene aktivnosti i međunarodna znanstvena suradnja, poručuju iz Udruge P.O.I.N.T. Križevci.

Foto: Udruga P.O.I.N.T. Križevci
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

MLADI & USPJEŠNI

[VIDEO] BRAVO! Troje mladih i talentiranih glazbenika iz naše županije na popisu najboljih ispod 30 godina

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS Zamp) objavilo je zanimljiv popis na kojem se našlo 30 uspješnih hrvatskih autora, mlađih od...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×