nije optimističan

Krunoslav Capak: Mislim da će se epidemija smiriti za dvije godine

Capak se dotakao i cjepiva, navevši kako nisu sva potpuno jednaka, ali da sva postižu cilj. No nema ih dovoljno.

17:10h
0

– Bio sam u ratu, u svim zdravstvenim krizama, u poplavama… ali ovo je bilo strašno. I, još je. Epidemiologa ima kod nas malo, a uslijedio je ogroman posao. Odgovornost. Nemoć. Radili smo po petnaest sati svakodnevno – otkrio je Krunoslav Capak u intervjuu za Jutarnji list, a prenosi dnevnik.hr


Kaže da mu je godina počela dobro jer je bio u SAD-u gdje mu se rodila treća unuka. Već tada je čuo vijesti o pojavi virusa u Wuhanu. Dan nakon što je sletio u Zagreb, čuo se s povjerenicom EU za zdravstvo. Tada mu je, kaže počela, najnapornija godina u životu.

Priznao je kako su mu 2019. ugradili stentove, ali da osim toga i stresa nema niti jedan rizični faktor – ne puši, nema povišeni tlak ni lipide u krvi.

– Prošli tjedan sam bio u ‘Magdaleni’ pa su mi ugradili četvrti stent. Znate, taj moj posao izaziva ogroman stres. Strašan pritisak na čitav organizam – rekao je.

Capak se dotakao i cjepiva, navevši kako nisu sva potpuno jednaka, ali da sva postižu cilj. No nema ih dovoljno.

– Farmaceutska industrija nas je sve prevarila. Prve, najvažnije, očekivane doze cjepiva su očito prodali nekome drugome. To je priznala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rekla je da je Unija previše vjerovala farmaceutskim industrijama. Ugovori Unije i farmaceuta su potpisani, ali cjepivo nije stiglo u obećanoj količini. Dobili smo samo 16.800 doza Moderne… a naručili smo milijun doza! Pfizer smo dobili 100.000 do sada. Astra Zenece oko 40.000. Sve skupa tek nešto više od 200.000 doza. A, i to je kasnilo – kaže Capak.

Odgovorio je i na pitanje kad će biti gotova epidemija.

– Siguran sam da će nam na početku ljeta biti puno lakše. Nepredvidljiva je točna prognoza. Ipak, ako baš hoćete, mislim da će se pandemija smiriti za dvije godine – kaže.

Otkrio je da je u Hrvatskoj od korone dosad preminuo 21 liječnik. Nazvao ih je herojima koji su žrtvovali svoj život za sve ostale, prenosi Jutarnji list.

čitam...