očuvanje baštine

KUD Srce ove subote organizira folklorne susrete u koprivničkom Domu mladi, ulaz je slobodan za sve zainteresirane posjetioce

Svi se predstavljaju svojim programom po izboru jer cilj same manifestacije je da se kroz pjesmu, ples i druženje čuva i promiče tradicijska baština zavičaja u kojem smo rođeni i u kojem živimo.

14:21h
0
Foto: KUD Srce

Cilj KUD-a Srce je očuvanje i prezentacija tradicijske kulture cijele naše domovine, očuvanje narodnih običaja, pjesme i plesova iz različitih krajeva Hrvatske, te razvoj osjećaja poštovanja prema tradicijskoj baštini, posebice kod mlađih naraštaja.

KUD Srce je slijedom osnovne ideje osnivača, od svog osnutka 2010 god., kada je pri istom djelovala grupica entuzijasta sa željom da prvenstveno obnove i sačuvaju folklorni izričaj podravskog kraja, prerastao u kulturno-umjetničku udrugu koja zna, hoće, a dokazala je i da može okupiti poklonike kulture i umjetnosti u Koprivnici (a i šire) i zajedničke napore i energiju usmjeriti prema kulturnim dosezima širim od ideje očuvanja tradicije kraja.

Udruga se ne bavi samo očuvanjem tradicije i običaja, već raznim sudjelovanjem u radu lokalne zajednice kroz svoj razvoj promiče dugoročnije aspekte. Samim time što se u udruzi ne provodi selekcija već se za svakoga pokušava pronaći mjesto prema sposobnosti i mogućnosti u KUD-u vlada polu obiteljska atmosfera, jer se mi družimo i izvan proba, te se zajedno potičemo, podržavamo i usmjeravamo. Otvoreni smo prema svima koji žele surađivati i družiti se s nama.

Probe održavaju utorkom ili četvrtkom u Društvenom domu Vinica u 19 sati i pozivaju sve koji vole svirati, pjevati i plesati da im se pridruže.

KUD Srce razvija dobre međuljudske odnose sa sličnim društvima iz drugih krajeva, a organizator je godišnje međunarodne folklorne manifestacije KUD Srce i prijatelji koja se ove godine održava već peti put, te je prešla u tradicijsku. Projekat je prerastao u respektabilno okupljanje sve većeg broja ljubitelja tradicijske kulture, u mjesto na kojem se kultura prenosi, doživljava i živi.

Članovi KUD Srce zajedničkim naporom uljepšavaju sebi i drugima svakodnevni život. One to rade uz pjesmu, ples i zajedničko druženje. To nas je sve obogatilo za nova iskustva, nova prijateljstva i zato Vas sve pozivamo da nam se pridružite na manifestaciji.

Ideja da Dan nezavisnosti obilježe prigodnim programom prerasla je u tradicijsko okupljanje ljubitelja folklora. Na toj folklornoj manifestaciji pod nazivom KUD Srce i prijatelji ugošćuju jednu vrtićku skupinu, to je ove godine DV Fijolica Novigrad Podravski -skupina Ježići, te dragu koprivničku Udrugu za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice.

Iz Međimurske županije dolazi KUD Kotoriba, iz Varaždinske KUD Salinovec, Bjelovarsko-bilogorske KUD Sloga-Đurđic, Ivanska i njihov Tamburaški sastav Bagrem te po prvi puta u našoj županiji iz Bosne i Hercegovine KUD Tribanj Župa Bila iz Livna.

Svi se predstavljaju svojim programom po izboru jer cilj same manifestacije je da se kroz pjesmu, ples i druženje čuva i promiče tradicijska baština zavičaja u kojem smo rođeni i u kojem živimo.

Folklorni susret će se održati u subotu, 6. listopada 2018., u Domu mladih, u Koprivnici s početkom u 17 sati. Ulaz je slobodan.