METODE TESTIRANJA

Lauc poručio: Vrijeme je da prestanemo ljudima gurati štapiće u nos

Sve je više dokaza da je slina jednako pouzdan uzorak za analizu. Upravo je u jednom od vodećih medicinskih časopisa, Lancet Respiratory Medicine objavljen rad na tu temu, napisao je.

15:00h
0
Foto: HZJZ

Gordan Lauc, znanstvenik i člank Znanstvenog savjeta Vlade na svom Facebooku objavio je post u kojem objašnjava da je vrijeme da se prestane s neugodnim postupkom testiranja na koronavirusom guranjem štapića u nos, javlja RTL.hr.

Lauc piše da su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu The Lancet utvrdili da je alternativno testiranje sline pouzdano, manje invazivno i korisno u trenutku dok se povećava potreba za masovnim testiranjem na Covid-19.

– Jedan od razloga zašto ljudi ne vole testove na SARS-CoV-2 je to što je guranje štapića duboko u nos jako neugodno. Sve je više dokaza da je slina jednako pouzdan uzorak za analizu. Upravo je u jednom od vodećih medicinskih časopisa, Lancet Respiratory Medicine objavljen rad na tu temu. Mislim da je vrijeme da prestanemo ljudima gurati štapiće u nos i da pređemo na slinu kao uzorak. Vjerujem da će tržište nagraditi one koji prvi izađu s takvim testovima – stoji na njegovom Faceboku.