19 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nova bura oko smetlišta

Je li moguće da će otpad iz Dubrovnika završiti na Piškornici, Jozinović: Taj otpad neće biti deponiran na našem odlagalištu
J

Tvrtka Eko-Flor Plus konkurira za posao zbrinjavanja otpada iz Dubrovnika i predala je svoju ponudu za taj posao. S obzirom na to da surađuju s više odlagališta u Hrvatskoj, pa tako i Piškornicom, u ponudi se našlo i odlagalište u Koprivničkom Ivancu, iako to ne znači nužno da bi se otpad zaista dovozio ovdje, niti tu opciju isključuje.

Ne propustite

Ovih dana u medijima bruji vijest da će se tisuće tona otpada iz Dubrovnika dovoziti na 714 kilometara udaljenu Piškornicu u Koprivničkom Ivancu.

Tvrtka Eko-Flor Plus iz Oroslavja, dio C.I.O.S. grupe  konkurira za posao zbrinjavanja otpada iz Dubrovnika i predala je svoju ponudu za taj posao. S obzirom na to da surađuju s više odlagališta u Hrvatskoj, pa tako i Piškornicom, u ponudi se našlo i odlagalište u Koprivničkom Ivancu, iako to ne znači nužno da bi se otpad zaista dovozio ovdje, niti tu opciju isključuje.

Ta je tvrtka jedina dala cjelovitu ponudu za zbrinjavanje 20 tisuća tona dubrovačkog otpada, piše Dubrovački vjesnik.

– Pregledom pristiglih ponuda utvrđeno je da je jedino Eko-Flor Plus dostavio ponudu u cijelosti, a ostalim ponuditeljima poslan je zahtjev za upotpunjenjem ponude – kaže Nataša Gabričević, direktorica dubrovačke tvrtke Čistoća.

Navodi se da je ponuda tvrtke Eko-Flor Plus zasad najpovoljnija, 340 kuna po toni bez PDV-a. Dubrovačko smetlište Grabovica zatvorit će se do kraja ove godine, tako da će Dubrovčani i stanovnici susjednih općina svoj otpad odlagati negdje drugdje.

Foto: Matija Gudlin

Kontaktirali smo C.I.O.S. grupu, iz koje nam je Tajana Tomašević potvrdila da su tvrtke unutar grupacije, C.I.O.S. MBO i Eko-Flor Plus, dale ponude za zbrinjavanje dubrovačkog smeća. Prvonavedena tvrtka otpad bi obrađivala u postrojenju u Varaždinu, dok je tvrtka Eko-Flor Plus u svojoj ponudi priložila i svoju suradnju s društvom Piškornica.

–  EKO-FLOR PLUS surađuje s društvom Piškornica – sanacijsko odlagalište u okviru svojeg redovnog poslovanja, kao što ima suradnju i s drugim odlagalištima na području Republike Hrvatske, s obzirom da skuplja otpad u više od 60.000 domaćinstava – pojasnila nam je ona.

Direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović demantirao je bilo kakvu vezu odlagališta na Piškornici s otpadom iz Dubrovnika.

– Piškornica sanacijsko odlagalište ne posjeduje informaciju o zbrinjavanju otpada iz Dubrovnika, niti se tvrtka prijavljivala na natječaje za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina. Stoga možemo potvrditi da taj otpad neće biti deponiran na našem odlagalištu – rekao je on.

Ujedno je potvrdio suradnju tvrtke Eko-Flor Plus s odlagalištem.

Mladen Jozinović // Foto: Sanjin Bojić

–  Istina je da Piškornica, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu – napisao je Jozinović u svom priopćenju, te naveo da je iz te tvrtke ove godine stiglo 163 tone otpada.

Jozinović je također potvrdio da se od 30. prosinca 2016. godine na Piškornicu više ne dovozi ni otpad iz Rijeke.

Jozinović napominje kako je u sanaciju Piškornice dosad uloženo više od 60 milijuna kuna, a sustav sigurnosti i zaštite okoliša svakodnevno se unapređuju.

– Provedene inspekcije potvrđuju da odlagalište nema negativan utjecaj na okoliš i stanovnike, te da se zbrinjavanje otpada provodi po najstrožim standardima i zakonima – kaže on.

Dodaje da će Piškornica nastaviti s unaprjeđenjem sustava i očuvanja okoliša, a buduće investicije, poput baklje koja će dodatno smanjiti ispuštanje metana u atmosferu financirat će se vlastitim sredstvima – zaključuje on.

Župan Darko Koren smatra da je riječ o političkim igrama kojima se nastoje zaraditi predizborni bodovi, a za to je prozvao v.d. gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića.

– To nije istina, smeće ne dolazi izvan četiri županije osnivača Piškornice. Sve je to politikanstvo i Jakšićeve igre. Oni koji se bave ovakvim podmetanjima polako bi trebali potražiti stručnu pomoć – oštar je bio župan.

Mladen Jozinović u svojem nam  je dopisu naveo i količine otpada koji se dovoze na Piškornicu. Tako je od 1. siječnja 2017. na odlagalište Piškornica dovezeno 5.677 tona otpada, odnosno u prosjeku 2.800 tona otpada mjesečno. Tijekom 2016. na odlagalište je odloženo ukupno 72.985 tona otpada, što je prosječno 6 tisuća tona mjesečno. Jozinović ističe da projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×