Nova bura oko smetlišta

Je li moguće da će otpad iz Dubrovnika završiti na Piškornici, Jozinović: Taj otpad neće biti deponiran na našem odlagalištu

Tvrtka Eko-Flor Plus konkurira za posao zbrinjavanja otpada iz Dubrovnika i predala je svoju ponudu za taj posao. S obzirom na to da surađuju s više odlagališta u Hrvatskoj, pa tako i Piškornicom, u ponudi se našlo i odlagalište u Koprivničkom Ivancu, iako to ne znači nužno da bi se otpad zaista dovozio ovdje, niti tu opciju isključuje.

10:28h
26
Podijeli objavu
Piškornica // Foto: Matija Gudlin

Ovih dana u medijima bruji vijest da će se tisuće tona otpada iz Dubrovnika dovoziti na 714 kilometara udaljenu Piškornicu u Koprivničkom Ivancu.

Tvrtka Eko-Flor Plus iz Oroslavja, dio C.I.O.S. grupe  konkurira za posao zbrinjavanja otpada iz Dubrovnika i predala je svoju ponudu za taj posao. S obzirom na to da surađuju s više odlagališta u Hrvatskoj, pa tako i Piškornicom, u ponudi se našlo i odlagalište u Koprivničkom Ivancu, iako to ne znači nužno da bi se otpad zaista dovozio ovdje, niti tu opciju isključuje.

Ta je tvrtka jedina dala cjelovitu ponudu za zbrinjavanje 20 tisuća tona dubrovačkog otpada, piše Dubrovački vjesnik.

– Pregledom pristiglih ponuda utvrđeno je da je jedino Eko-Flor Plus dostavio ponudu u cijelosti, a ostalim ponuditeljima poslan je zahtjev za upotpunjenjem ponude – kaže Nataša Gabričević, direktorica dubrovačke tvrtke Čistoća.

Navodi se da je ponuda tvrtke Eko-Flor Plus zasad najpovoljnija, 340 kuna po toni bez PDV-a. Dubrovačko smetlište Grabovica zatvorit će se do kraja ove godine, tako da će Dubrovčani i stanovnici susjednih općina svoj otpad odlagati negdje drugdje.

Foto: Matija Gudlin

Kontaktirali smo C.I.O.S. grupu, iz koje nam je Tajana Tomašević potvrdila da su tvrtke unutar grupacije, C.I.O.S. MBO i Eko-Flor Plus, dale ponude za zbrinjavanje dubrovačkog smeća. Prvonavedena tvrtka otpad bi obrađivala u postrojenju u Varaždinu, dok je tvrtka Eko-Flor Plus u svojoj ponudi priložila i svoju suradnju s društvom Piškornica.

–  EKO-FLOR PLUS surađuje s društvom Piškornica – sanacijsko odlagalište u okviru svojeg redovnog poslovanja, kao što ima suradnju i s drugim odlagalištima na području Republike Hrvatske, s obzirom da skuplja otpad u više od 60.000 domaćinstava – pojasnila nam je ona.

Direktor tvrtke Piškornica Mladen Jozinović demantirao je bilo kakvu vezu odlagališta na Piškornici s otpadom iz Dubrovnika.

– Piškornica sanacijsko odlagalište ne posjeduje informaciju o zbrinjavanju otpada iz Dubrovnika, niti se tvrtka prijavljivala na natječaje za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina. Stoga možemo potvrditi da taj otpad neće biti deponiran na našem odlagalištu – rekao je on.

Ujedno je potvrdio suradnju tvrtke Eko-Flor Plus s odlagalištem.

Mladen Jozinović // Foto: Sanjin Bojić

–  Istina je da Piškornica, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu – napisao je Jozinović u svom priopćenju, te naveo da je iz te tvrtke ove godine stiglo 163 tone otpada.

Jozinović je također potvrdio da se od 30. prosinca 2016. godine na Piškornicu više ne dovozi ni otpad iz Rijeke.

Jozinović napominje kako je u sanaciju Piškornice dosad uloženo više od 60 milijuna kuna, a sustav sigurnosti i zaštite okoliša svakodnevno se unapređuju.

– Provedene inspekcije potvrđuju da odlagalište nema negativan utjecaj na okoliš i stanovnike, te da se zbrinjavanje otpada provodi po najstrožim standardima i zakonima – kaže on.

Dodaje da će Piškornica nastaviti s unaprjeđenjem sustava i očuvanja okoliša, a buduće investicije, poput baklje koja će dodatno smanjiti ispuštanje metana u atmosferu financirat će se vlastitim sredstvima – zaključuje on.

Župan Darko Koren smatra da je riječ o političkim igrama kojima se nastoje zaraditi predizborni bodovi, a za to je prozvao v.d. gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića.

– To nije istina, smeće ne dolazi izvan četiri županije osnivača Piškornice. Sve je to politikanstvo i Jakšićeve igre. Oni koji se bave ovakvim podmetanjima polako bi trebali potražiti stručnu pomoć – oštar je bio župan.

Mladen Jozinović u svojem nam  je dopisu naveo i količine otpada koji se dovoze na Piškornicu. Tako je od 1. siječnja 2017. na odlagalište Piškornica dovezeno 5.677 tona otpada, odnosno u prosjeku 2.800 tona otpada mjesečno. Tijekom 2016. na odlagalište je odloženo ukupno 72.985 tona otpada, što je prosječno 6 tisuća tona mjesečno. Jozinović ističe da projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada.
Podijeli objavu
 • cinober_kc

  jozinovicu, zelim da ti djeca zive kraj takve deponije, smrade!!

 • Antonio Korade

  Već vidim Župana kak beži na Piškornicu i podmeće još jedan požar dok Direktor iz bunkera vadi ugovor s Eko Flor Plus. Zaštitari su naravno ugasili kamere. Sve je to poznata priča i već uhodan biznis smeća. Gdje je ministar dok ga narod treba?

 • Siniša Bosanac

  Kako vjerovati Jozinovicu koji je do sada mnogo puta izrekao neistine? Nek pokaze ugovor s Eko florom. Ovo je sve velika predstava od strane njega i Korena i s ovim izjavama zele smiriti javnost da ne bi reagirala. No obzirom na stanje Piskornice potrebno ju je zatvoriti i sanirati. BTW ne bi me zacudilo da pod okriljem mraka pocnu stizati bale s Brezja kod Varazdina.

 • kajkavac

  katastrofa…pa sve nas budu potrovali Koren i Jozinović

 • markec

  Oni koji se bave ovakvim podmetanjima polako bi trebali potražiti stručnu pomoć

  • Antonio Korade

   kolko si dobil da to napišeš?

   • Siniša Bosanac

    Vjerojatno dovoljno da sagradi kucu u blizini piskornice.

 • Pravi Podravec

  Izgleda da je svima u kampanji Piškornica najzanimljivija. Bolje da se Švaco, Lacković, Jakšić i ekipa koncentriraju na svoje programe nego kaj skupljaju jeftine političke poene na Piškornici… Tak je bilo i prije prošlih izbora, čak se i ministar uključil.. i naravno poslije izbora opet nigdi nikog, opet izbori i opet ista priča do 21.5., nakon toga opet neće biti nikog do sljedećih izbora…

 • tomislav

  Naravno da je moguće. Ako ponuda bude najpovoljnija i prođe. Pitanje je govori li Jozinović istinu ili samo polu-istinu odnosno namjerno izostavlja neke detalje jer to je ono što je bitno u cijeloj priči.

  Nadalje nije baš sasvim jasno kako to Jozinović misli zaustaviti deponiranje na odlagalištu ako postoji ugovor Eko-Flora s Piškornicom, a oni npr. pobijede na natječaju. To bi onda bilo kršenje ugovora i nekakvog zakona valjda. A to ne bi bilo dobro za Jozinovića.

  To što je ove godine stiglo 163 tone otpada od te tvrtke ništa ne znači niti govori o tome koliko će stizati u budućnosti tako da je ta informacija irelevantna.

  Bilo bi jako dobro da Jozinović javno obznani koji su to „najstroži standardi i zakoni“ jer po ovome se može zaključiti da postoje i oni malo manje stroži. Neka pojasni razliku i napravi usporedbu jednog najstrožeg i jednog manje strožeg standarda pa da jasno vidimo. Ova općenita priča je za mazanje očiju javnosti.

  Neće nam pomoći ministar, niti netko drugi, to se neće dogoditi. Samo za ono za kaj se sami izborimo.

  • Siniša Bosanac

   Naravno da ne govori istinu kao sto ni u mnogim drugim situacijama nije govorio istinu. Na primjer pricao je da ima dozvole pa mju je bilo zabranjeno raditi jer nije imao dozvole.

 • Siniša Bosanac

  Peticija za zatvaranje i saniranje Piskornice.

  https://www.peticija24.com/zatvorimo_pikornicu

  • Pravi Podravec

   tako je, najbolje zatvoriti odlagalište i onda smeće bacati u prvu grabu. baš me zanima kud bi onda komunalac i sve druge općine u županiji sa smećem… ajde ne lupetaj gluposti.

   • Siniša Bosanac

    Zato cemo sad biti zadovoljni sa smecem iz Dubrovnika pretezito s inozemnih kruzera. Morti bu i kavijara. Gospon drai citajte s rezumjevanjem. Piskornicu treba zatvoriti, sanirati te onda s njom odgovorno upravljati. Uz to treba smijeniti direktora i postaviti nekog tko nije tako polepan za novcem.

    • Pravi Podravec

     Gospodine Bosanac, Vi očito ne znate što znači zatvaranje i sanacija. Zatvaranje znači zatvaranje i nema više odlaganja, a Piškornica je sanirana, država je platila snaciju oko 50 mil kuna… ako se već uplićete u nešto o čemu nemate pojma prvo se malo informirajte… najbolje da Vas postave za direktora tak i tak izgleda da imate previše slobodnog vremena…

     • Siniša Bosanac

      Piskornica je mozda bila sanirana prije ohohoj godina. Nakon te sanacije natrpano je 80 tisuca tona smeca pretezito iz Rijeke i imali smo 5 pozara koji su moguce ostetili folije. Stoga je potebno zaustaviti dovoz smeca na Piskornicu te ju ponovno sanirati. Paralelno s time treba izdati novu dozvolu na maksimalno odlaganje od 15.000 tona godisnje. Takodjer je nuzno smijeniti Jozinovica i postaviti nekog drugog kome osobni financijski interes nije presudan nego interes odgovorno vodjenja odlagalista uz najmanje rizike za okolis i nase zdravlje. A vi gospodine ako mislite da je na Piskornici sve u redu lijepo se tamo preselite.

     • Pravi Podravec

      Gospodine Bosanac, mene u ovoj raspravi ne zanimaju ni Jozinovići, ni Koreni, ni novci. Samo hoću svima pokazati da Vi naprosto nemate pojma o čemu pričate i petljate se u struku o kojoj ne znate ništa u svrhu skupljanja poena za ove izbore pošto je svima već ko dan jasno da ćete biti na nekoj od lista na njima..
      Očito je da ne znate ništa o odlagalištima otpada. Sami ste nedavno citirali Okolišne dozvole i Elaborate Piškornice, a da ste ih pročitali kak spada vidjeli bi od čega se sastoje brtveni slojevi na tom odlagalištu. između otpada i folija se nalaze geotekstil i pola metra drenažnog šljunak, recite mi kako da se folija ošteti od temperature ako je pola metra šljunka po kojem prolazi voda na njoj? a čak i da se nekim svjetskim čudom to dogodi još je metar gline ispod folije. Stoga Vas gospodine Bosanac molim da se ne petljate u nešto o čemu pojma nemate, samo Vi i dalje skupljajte političke poene, ali, molim Vas, nemojte se više sramotiti i miješati u struku gospodarenja otpadom, to prepustite ljudima kojima je to stvarno struka. I da, sanacija Piškornice je završena 2012. godine, znači prije 4-5 godina, a ne prije “ohohoj” godina.

     • Siniša Bosanac

      I nakon sanacije na jednu hrpu je natovareno jos preko sto tisuca tona u nesto vise od godinu dana. Uostalom vidjet cemo sto ce reci inspekcija.

     • Pravi Podravec

      Opet dokazujete da ne znate o čemu pričate, ako ima dovoljno strojeva za sabijanje otpada nebitno je u kojem vremenskom periodu je koja količina otpada zbrinuta, ako je u skladu s dozvolom naravno… nebitno je za brtvene slojeve, nebitno je odlagališne plinove. Bitno je samo da se ne prekorače količine iz dozvola i da se ugrađuje i zbija sukladno propisima i na pravilan način, a to Vi i ja ne možemo znati ako nismo bili tamo. Kako ste i rekli, to će inspekcija utvrditi, zato ponavljam još jednom, nemojte naklapati ako ne znate o čemu pričate. Argumenti Vam ne stoje.

     • Siniša Bosanac

      Ima li dovoljno strojeva?

     • Pravi Podravec

      E vidite, tu se Vi i ja razlikujemo. Ja ne znam ima li dovoljno strojeva jer nisam bio na tom odlagalištu, ali ne tvrdim odmah da ih nema, tvrdim da inspekcija mora utvrditi ima li dovoljno strojeva sukladno elaboratu gospodarenja otpadom, i vrši li se ugradnja otpada na pravilan način, a tek onda možemo o ovom razglabati.
      Dok Vi, s druge strane, odmah krećete s napadom da nema dovoljno strojeva i da sve rade krivo iako ni ne znate kako se to pravilno mora raditi, niti koliko je strojeva potrebno. E pa, gospodine Bosanac to nije ni etički, ni moralno, ni savjesno za jednog predstavnika neke građanske inicijative. Ako se u nešto sumnja podržavam da se postave pitanja, ali ne i da se odmah krene s nestručnim optužbama na osnovu poluinformacija i da se iznose možda neistinite i nestručne tvrdnje u javnost.
      Da Vam slikovito pojasnim, ja sumnjam da ste Vi lopov, ali neću napraviti javni istup i po portalima pisati da ste lopov jer ne znam kako se krade niti kako se lovi lopov, nego ću pozvati policiju da utvrdi jeste li nešto ukrali, ako utvrdi da ste ukrali onda ću Vas javno prozvati, a ako ne, onda će mi biti drago da ste pošteni i da radite sve po zakonu.
      Ukratko, tako bi i Vi i Vaša inicijativa trebali funkcionirati.

     • Siniša Bosanac

      Dakle nepoznati strahopezdecu skrivenim iza anonimnog nicka. Vas pokusaj mojeg difamiranja jest neuspio jer javnost sve vise shvaca opasnisti od pohlepnog neodgovornog natrpavanja smecem iz cijele hrvatske. Taman smo uspjeli zaustaviti kolone slepera iz Rijeke kad nam se na obzoru pokazala kolona slepera iz Dubrovnika a obzirom na sve opasnosti proistekle iz cinjenice da je u 2016 godini mjesecno na Piskornicu trpano koliko je prije godisnje te da su rezultati mjerenja zagadjenja u vecem dijelu dosta iznad dopustenih okolisnom dozvolom morali smo reagirati.
      Kako ce nasa inicijativa raditi to prepustite nama. Svakako da cemo i dalje upozoravati na cinjenja onih kojima je draža zarada od 37 milijuna kuna od zdravlja gadjana podravine.
      BTW ako je na Piskornici sve u redu. Cemu onda nervoza zaposlenika kad dolazim snimiti povecanje gomile smeca?
      Toliko da sam bio izlozen fizickim prijetnjama?

     • Pravi Podravec

      Gospodine Bosanac, kad se nema argumenata onda se počne s vrijeđanjima? Često viđena pojava kod ljudi koji gube konstruktivnu raspravu.
      Ovo s količinama sam Vam pojasnio, te sve količine otpada su ispod količina koje su u Dozvoli odlagališta, tako da, tu se možete žaliti jedino Ministarstvu koje tako zdušno podržavate, i koji imaju uvid u dozvolu i dokumentaciju i s te strane to odlagalište posluje po Zakonu. e sad, koliko je to etično to prepuštam istom tom Ministarstvu da odluči zbog čega je takva dozvola. Koliko sam uspio proučiti, datum dozvole Piškornice je 23.05.2016., kad je Već bio ministar kandidat kojeg ste tako javno podržavali.
      E sad, što se tiče nervoze zaposlenika u to ja ne ulazim, kako sam i ranije rekao, komentiram samo svoju struku, ne i psihologiju ljudi. Ali, samo da Vas pitam, kako bi Vi reagirali prema čovjeku koji svaki dan radi na tome da zatvori Vaše radno mjesto?

     • Siniša Bosanac

      A koja je vasa struka?

     • Pravi Podravec

      gospodarenje otpadom – zbrinjavanje i odlaganje otpada.

 • Čak noris

  Bosanca za direktora. Tak i tak ima slobodnog vremena pa more to super organizirati. Isto kak i njegov tupavi ministar. Bosanac nabijem te mutava

 • Siniša Bosanac

  Primjer manipulacije:

  U odgovorima gospodin Jozinovića povodom
  problema s Piškornicom iznosi podatak da je na Piškornici tijekom 2016
  godine natrpano 72.985 tona smeća. Ovo je djelomična istina. Naime ta
  količina je natrpana od 25.05.2016 do 31.12 2016.
  Gospodin Jozinović
  ne spominje količine koje su na Piškornicu natrpane od 01.01.2016 do
  24.05.2016 u vrijeme kada je Piškornicom upravljao koprivnički Komunalac
  jer je tvrtci Piškornica bio zabranjen rad zato što nisu imali dozvole..

  Kad zbrojimo sve količine dobijemo ukupnu količinu od 98.030,81 tonu
  natrpanog smeća na Piškornici to jest prosjecno 8169,23 tone mjesečno.
  Ovakvom parcijalnom informacijom gospodin Jozinović pokušava umanjiti količine te ostaviti dojam da problem nije toliko velik.