6.3 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Loša zastupljenost žena na stranačkim listama
L

Ne propustite

Iako Državno izborno povjerenstvo još nije potvrdilo kandidacijske liste za predstojeće parlamentarne izbore, može se ustvrditi da se većina stranaka nije pridržavala zakonskih odredbi o zastupljenosti žena. Primjerice u našoj, Drugoj izbornoj jedinici, HSLS među 14 kandidata ima samo dvije žene, ili 14%. HDZ i HSS imaju po tri kandidatkinje što je 21 % a najviše, čak i iznad trenutno važećih odrednica ima lista Kukuriku koalicije – pet žena ili 36%.

Ovakvim stanjem, ni brojem a ni mjestima koje zauzimaju žene na listama osim HDZ-ove gdje je kandidatkinji dodijeljeno visoko treće mjesto, ne možemo biti zadovoljni. Rekla je to za Radio Dravu Verica Rupčić, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, koje je proteklih mjeseci na lokalnom nivou provodilo nacionalnu kampanju „Uravnotežimo se“ s ciljem povećanja broja žena na kandidacijskim listama. Verica Rupčić je ujedno ocijenila: „Moram reći da evo Kukuriku koalicija je jedina zapravo politička opcija koja je ispoštivala ovaj zakonski okvir jer smo rekli u ovom drugom izbornom ciklusu, to su ovi parlamentarni izbori, gdje težimo da bude 30-postotna zastupljenost žena. Oni imaju 36 %, svaka čast, evo, što drugo možemo reći.“

Kako će birači honorirati odnos stranaka prema ženama, vidjet će se 04. prosinca navečer, kad budu objavljeni izborni rezultati. Za podsjetiti je da u Hrvatskoj živi 52% žena u odnosu na muškarce, a zakon određuje da bi sa sadašnjih 30 za dvije godine, na lokalnim izborima, na listama trebalo biti 40% žena. Svi oni koji ne poštuju te odrednice, podložni su i zakonskim sankcijama u vidu novčanih kazni.

tekst: Radio Drava

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Državna cesta broj 10

KAOS Pet minuta nakon prometne na brzoj cesti dogodio se i lančani sudar, vozač prebrzo jurio

Nakon prve prometne nesreće na državnoj cesti broj 10 došlo je do još jedne prometne nesreće s materijalnom štetom....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×