Državni LiDraNo

Mali i oni malo veći kreativci pokazali koliko je važno dobro se izraziti jezikom i pokretom

LiDraNo se još jednom dokazao kao festival kreativnosti, mašte i talenata, kao mjesto učenja, razmjene iskustava i druženja.

12:37h
0
LiDraNo // Foto: Martina Valec- Rebić

Na državnom LiDraNu održanom u Primoštenu od 20. do 24. ožujka osnovnoškolci i srednoškolci iz Podravine i Prigorja polučili su brojne uspjehe.


Riječ je o državnoj smotri literarnog, novinarskog i dramskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola, a Koprivničko-križevačku županiju predstavljale tri osnovne škole OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Orehovec i OŠ Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica te dvije srednje škole, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci i Gimnazija Fran Galović Koprivnica.

Osnovna škola Ljudevita Modeca sudjelovala je u dvije kategorije, s pojedinačnim scenskim nastupom i samostalnim novinarskim radom. Monika Valec recitirala je pjesmu Roda Zlatka Tomičića, za što ju je pripremala mentorica Danijela Zagorec.

Intervju Lorene Hrković, Glagoljica se ne može čitati brzo kao latinica, s akademikom Stjepanom Domjanovićem odabran je kao jedan od petnaest najboljih novinarskih radova učenika osnovnih škola. Loreni je mentorica Martina Valec-Rebić.

Osnovna škola Orehovec na državnoj je smotri sudjelovala sa svojim digitalnim školskim listom Klinček, koji su predstavljale novinarka Emanuela Koretić i mentorica Stojanka Lesički.

Među petnaest najboljih listova u Hrvatskoj našao se i list Krijesnice Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Koprivnica, čije su predstavnice bile novinarka Ema Matić-Pavlović i mentorica Marija Levak.

Iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci na državnom LiDraNu sudjelovala je Ana Bratić s monologom Galeb Antona Pavloviča Čehova, koji je uvježbala s mentoricom Jelenom Miklečić.

List  FRANzine  Gimnazije Fran Galović Koprivnica jedan je od deset najboljih srednjoškolskih listova, a predstavljale su ga novinarka Vedrana Strmečki i mentorica Nina Tadić.

LiDraNo se još jednom dokazao kao festival kreativnosti, mašte i talenata, kao mjesto učenja, razmjene iskustava i druženja. Mali i oni malo veći kreativci svojim su literarnim i novinarskim radovima te scenskim nastupima pokazali kako doživljavaju i kritički promišljaju svijet oko sebe, koje ih teme zanimaju i koliko im je važno moći se dobro izraziti jezikom i pokretom.

Predstavilo se više od 500 učenika koje je pratilo 223 učitelja i nastavnika. Osim scenskih nastupa, kojih je bilo 35 skupnih i 77 pojedinačnih, za mentore i učenike organizirani su okrugli stolovi, koje su održali članovi prosudbenih povjerenstava – pisci, novinari i urednici novina, glumci i redatelji, dramski pedagozi i radijski novinari.

Sudionike smotre pozdravili su Mario Kovač, predsjednik državnog povjerenstva, Emil Božikov, ravnatelj škole-domaćina, OŠ Brodarice te Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

čitam...