suradnja koprivničkog vrtića i knjižnice

Mališani iz skupine ‘Medenjaci’ otvorili svoju knjižnicu, uživaju u čitanju knjiga i posjetama koprivničkoj Knjižnici i čitaonici

Inicijatorice projekta su odgojiteljice Sandra Oreški i Jasna Klačinski.

12:57h
0
o
Foto: Knjižnica i čitaonica Koprivnica

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ Koprivnica i skupina ‘Medenjaci’ iz Dječjeg vrtića Tratinčica partneri su u projektu pod nazivom Volim čitati – Čitanje nam otkriva nove svjetove.

Cilj projekta je usvojiti naviku čitanja i razviti ljubav prema pisanoj riječi. Očekivani ishodi su proširivanje receptivnog i ekspresivnog vokabulara, samostalno pričanje, prepričavanje, izrada priča te razvoj fonološke svjesnosti, a i korištenje knjižničnih usluga, upoznavanje knjižnice i njezinih mogućnosti za djecu u predškolskoj dobi.

Inicijatorice projekta su odgojiteljice Sandra Oreški i Jasna Klačinski.

– Mališani su unutar svoje skupine otvorili svoju knjižnicu i opskrbili je svojim slikovnicama od kuće. Odlučili su izraditi svoje iskaznice, straničnike, donijeli su i pravila ponašanja. Sve baš kao u pravoj knjižnici. Isto tako svako dijete ima priliku prijateljima prezentirati svoju omiljenu slikovnicu. Taj se zadatak pokazao odličnim, djeca se javljaju tko će sljedeći prezentirati i svoj zadatak shvaćaju vrlo ozbiljno. Koliko su dobri u tome pokazuje i iznimna pažnja s kojom slušaju jedni druge i pljesak kojim nagrađuju prezentere. Tako djeca grade pozitivnu sliku o sebi i svojim mogućnostima, stječu samopouzdanje i pripremaju se za školske izazove – rekle su odgojiteljice.

Zacrtali su si da će pročitati sve slikovnice svojih prijatelja i tako naučiti nešto novo.

– Potaknuti čitanjem svojoj djeci, roditelji su predložili da u skupini otvorimo i knjižnicu za njih. Djeca su to prihvatila s najvećim veseljem i pripremila sve za otvorenje knjižnice za roditelje. Knjižnicu su nazvali ‘Čarobna knjiga za mame i tate’, osmislili su logo, izradili iskaznice, straničnike i donijeli pravila – kažu nam.

Vrtićarci su također oduševljeni i s  koprivničkom Knjižnicom, a knjižničarke Dječjeg odjela, Petra Dravinski, Danijela Petrić i Jasminka Vajzović, čine sve da se kod njih osjećaju ugodno i za svaki susret osmišljavaju nove i zanimljive aktivnosti.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!