Manje poznato: Županijski rukometni savez objedinjava 560 igračica i igrača te 60 trenera i sudaca

22:10h
0
savez

101222-savez-mRukometni savez Koprivničko-križevačke županije održao je sjednicu na kojoj se predsjednik Marin Zečević osvrnuo na rukometna zbivanja u ovoj godini. Aktivnost tog saveza nije mala. U Županijski rukometni savez udruženo je pet ženskih i dva muška rukometna kluba, udruga trenera s 30 članova i udruga sudaca s isto toliko članova.

Osim što vodi registracijsku dokumentaciju, vodi i tri natjecanja: Međužupanijsku lige sjever za žene u kojoj se natječe šest klubova, Međužupanijsku ligu za djevojčice rođene 2000. godine i mlađe u kojoj sudjeluje devet klubova i kup natjecanja na području Županije u obje konkurencije.

DIO SREDSTAVA VRAĆEN KLUBOVIMA ZA MLAĐE KATEGORIJE

Kako je ove godine utrošeno manje sredstava od dobivenih, dio sredstava vraćeno je klubovima strogo namjenski za potrebe najmlađih dobnih skupina, osim RK Podravki, jer je financijski stabilnija, a to je i ulaganje u njenu bazu.

– Ne možemo u potpunosti biti zadovoljni što, usprkos pokušajima, nismo uspjeli osnovati nove klubova u mjestima gdje su za to stvoreni sportski uvjeti. Tu mislim na Novigrad Podravski i Molve, a i Gola. Ne želimo odustati, tek drugačije pristupiti tom problemu. Jednako tako smatramo da udruge sudaca i trenera moraju pretočiti svoje programe u djelo i raditi na povećanju broja aktivnih, ambicioznih sudaca, pratiti njihovu kvalitetu, pomagati im u napredovanju, a treneri moraju proširiti svoju bazu na manje sredine, jer i to je jedan od limitirajući faktor kod pokušaja osnivanja novih klubova – rekao je Marin Zečević.

ŽUPANIJA IMA 330 RUKOMETAŠICA…

Savez ima doista široku rukometnu bazu. Pet je ženskih klubova članica s 330 rukometašica, od kojih je 135 djevojčica.

RK Podravka svakako je nosilac kvalitete i masovnosti ženskog rukometa u županiji. U savezu je evidentirano 78 njihovih igračica podijeljenih u drugu, treću u četvrtu ekipu te još 80 djevojčica godišta 2000. i 2002. u programu mini rukometa. Prva ekipa vodeća je na tablici 1. HRL, bila je sudionik Lige prvakinja, druga ekipa vodeća je u 2. HRL sjever, pobjednica je županijskog kupa, treća vodeća je u prvenstvu 3. HRL sjever, četvrta ekipa natječe se u Međužupanijskoj ligi – sjever, djevojčice rođene 2000/2001. natječu se u Rukometnoj ligi regija sjever za mini rukomet.

ŽRK Mlinar Križevci ima 40 registriranih igračica i u mlađim dobnim skupinama još 55 djevojčica, prva ekipa natječe se u 3. HRL sjever, gdje je trenutno na 5. mjestu, druga ekipa natječe se u Rukometnoj ligi Bjelovar (godište 1998.), djevojčice se natječju u Rukometnoj ligi regija sjever u mini rukometu.

ŽRK Natura Agro ima 35 registriranih igračica podijeljenih na prvu ekipu, koja se natječe u 2. HRL sjever, druga ekipa je u Međužupanijskoj ligi.

ŽRK Kalinovac ima 20-ak registriranih djevojaka i natječe se u Međužupanijskoj ligi sjever.

ŽRK Mladost Kloštar Podravski, s 20 registriranih igračica, natječe se u županijskoj ligi Virovitičko-podravske županije.

…I 230 RUKOMETAŠA

U muškim klubovima 90-ak je rukometaša i 140 dječaka. KTC iz Križevaca ima 50 registriranih igrača i 60 dječaka u mlađim dobnim skupinama, prva momčad je u 2. HRL sjever trenutno na 4. mjestu i pobjednk je ovogodišnjeg županijskog kupa, druga momčad natječe se se u Kadetskoj rukometnoj ligi regija sjever.

RK Koprivnica ima 43 registrirana igrača i 80 dječaka u mlađim dobnim kategorijama, prva momčad nastupa u 3. HRL sjever s iznenađujuće solidnim rezultatom: u sredini su tablice s malim bodovnim zaostatkom za momčadima iz vrha, druga momčad, dječaci rođeni 1996. godine, nastupa u Kadetskoj ligi regije sjever, dječaci rođeni 1998. godine natječu se u Kadetskoj ligi Varaždin.

VIŠE OD 30 REPREZENTATIVKI, A NIKAKAV UTJECAJ U HRS-u

101222-savez2-m– Svakako bih želio naglasiti da u nacionalne selekcije trenutačno dajemo devet seniorskih reprezentativki i ukupno 22 igračice u juniorskoj i svim kadetskim selekcijama, sve skupa više od 30. Sve u svemu unatoč teškoj gospodarskoj, pa time i financijskoj situaciji, što se itekako osjeća u klubovima, rukometna aktivnosti u našoj županiji na zadovoljavajućoj je razini, naročito veseli povećani broj mlađih uzrasnih kategorija dječaka i djevojčica – kaže Zečević i upozorava:

– Upravo zbog svega navedenog mislim da imamo pravo reći da smo nezadovoljni sa zastupljenošću naše županije u tijelima HRS-a, kako u upravljačkim tako i u stručnim. O tome bi trebalo povesti računa, jer za to argumenata imamo.

Dodajmo tome da je zaista nevjerojatno da se minorizira udio ženskog rukometa, koji je u europskom vrhu i koji daje većinu reprezentativki, sadašnjih i bivših članica RK Podravke.

DOMJENAK

Nakon sjednice održan je božićno-novogodišnji domjenak na kojem su se raspredale rukometne Priče. Stjecajem okolnosti na okupu se našlo pet bivših rukometaša koprivničkog Partizana koji su početkom šezdesetih sa svega sedam igrača otputovali u Zagreb na Savu na megdan Mladosti u kojoj su igrale rukometne veličine, među kojima i Virovec Carek i Janičin i Ivičin tata Kostelić, i glatko pobijedili studente i onemogućili im prolazak u viši rang, u koji je otišla Petrinja. Osim tog događaja, koji se prepričava već godinama, bilo je i drugih neponovljivih priča iz starog, materijalno siromašnog, ali duhom bogatog svijeta.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW