sutkinja nam je otkrila svoje planove

Marija Grgešić, nova predsjednica koprivničkog Općinskog suda: Želim poboljšati rezultate rada i čuvati dignitet suda, a ako će biti bolji zakoni i mi ćemo bolje raditi

Tromost pravosuđa je poznata tema, no mi suci smo tu samo operativci koji primjenjuju propise, zakone uredbe. Mi smo tek jedna od treće vlasti, neovisna sudbena vlast, nakon zakonodavne i izvršne, kazuje M. Grgešić.

13:44h
0
Foto: Ivan Balija
Marija Grgešić // Foto: Ivan Balija

Sutkinja Marija Grgešić iz Đurđevca, nova je predsjednica koprivničkog Općinskog suda, a odluku je danas donijelo Državno sudbeno vijeće na kojem je dobila većinu glasova.

Tim smo povodom prvi razgovarali sa sutkinjom M. Grgešić, koja nam je otkrila svoje daljnje ciljeve i planove.

– Prijavila sam se jer sam u pravosuđu 30 godina, dvije godine sam bila sudska vježbenica, a nakon toga 28 godina sudac. Prošla sam sve odjele koji postoje na sudu te sam smatrala potrebnim otići stepenicu više. Zašto ne, mi žene smo hrabra bića, a imam podršku prijatelja i obitelji te sam donijela takvu odluku – kazuje nam nova šefica suda.

Cijela je priča oko odabira trajala sedam mjeseci i trebalo je zadovoljni niz uvjeta, od radnog staža, programa, ciljeva, planova te sposobnosti rukovođenja određenim sustavom koji ima od 80 do 100 ljudi.

– Ono što mi je cilj je unaprijediti rad suda. Na sudu je dobro stanje, no ne znači da ne može biti i bolje. Kroz medije je veliki pritisak javnosti na pravosuđe, stvara se loša percepcija o sucima, zaposlenicima i pripravnicima. Stoga ću nastojati čuvati dignitet institucije. Naravno da mi je cilj poboljšati rezultate rada i povećati ažurnost, a isto tako i raditi na predmetima koji su malo zaostali jer ih nismo dobili iz drugih sudova. Treba raditi, postići što bolje rezultate rada i štititi ugled, ne samo sudaca nego i svih službenika i namještenika- kazuje predsjednica suda.

Općinski i Županijski sud, Palača pravde
Općinski sud i Palača pravde // Foto: Mario Kos

Pitali smo ju i ima li u planu ubrzati rad suda, obzirom da se primjedbe najčešće odnose na sporost pravosuđa.

– Tromost pravosuđa je poznata tema, no mi suci smo tu samo operativci koji primjenjuju propise, zakone uredbe. Mi smo tek jedna od treće vlasti, neovisna sudbena vlast, nakon zakonodavne i izvršne. Mi zakone ne pišemo, zakone na prijedlog Vlade donosi Sabor pa kad mi stranka dođe i kaže da je nešto loše, to nije do nas. Mi regule moramo primjenjivati – objašanjava Marija Grgešić.

Napominje da ako će biti bolji zakoni, i oni će bolje raditi jer sve ovisi o odlukama na koje sam predsjednik suda nema utjecaja, odnosno ima tek u jednome dijelu.

– Ukoliko Ministarstvo pravosuđa donese odluku o osnivanju, odnosno ustrojavanju stalne službe u Đurđevcu, to će biti jedan od prioritetnih zadataka, da se odredi količina ljudi koja bi radila na terenu te da ljudima budemo dostupniji. Postoji zgrada, materijalni resursi i svakako treba primijeniti načelo dostupnosti suda građanima – kazuje M. Grgešić.

Dodaje da u Koprivnici građani imaju mogućnost doći pješke ili biciklom, no iz Đurđevca i okolnih općina imaju i do 50 kilometara do suda.

– Nema prometne veze, nema autobusa koji će vas dovesti na raspravu kod sutkinje u 9 sati. To su stvari o kojima predsjednik suda mora voditi brigu, da sud bude dostupan svim građanima – zaključuje ona.

O novoj se predsjednici suda, između nje i dosadašnje čelnice, koprivničke sutkije Lidije Vuljak, odlučivalo danas na Državnom sudbenom vijeću u Zagrebu. Održani su intervjui s obje kandidatkinje, a Marija Grgešić kaže da je cijeli proces bio kolegijalan i korektan te da nema nikakve primjedbe na rad svoje kolegice Lidija Vuljak.

Između ostalih 11 članova DSV-a, o novoj je predsjednici odlučivao i saborski zastupnik Željko Lacković.

 

čitam...