PAKET MJERA

Martina Dalić podigla plaće radnicima, od travnja će dobivati i mjesečnu nagradu

Navedene mjere konkretno znače da će već za travanj, s isplatom u svibnju, primanja radnika s najnižom stručnom spremom bez staža, koji ne ostvaruje dodatke za smjenski rad, porasti za oko 500 kuna u odnosu na ono što taj radnik prima danas.

13:27h
0
Radnici u proizvodnji scaled
Foto: Podravka

Uprava Podravke je na svojoj današnjoj sjednici donijela paket mjera za unapređenje statusa i položaja radnika Podravke, izvijestili su priopćenjem iz kompanije.

Riječ je o nizu mjera koje su usmjerene na povećanje primanja radnika čija primjena započinje s 1. travnja ove godine.

Tako je odlučeno da će dosadašnji najniži koeficijenti složenosti poslova za radnike u Podravki d.d., Belupu d.d. i Mirni d.d. biti povećani na 1,87 čime će biti obuhvaćeno gotovo 520 radnika.

Pored toga, svim radnicima Podravke d.d. i Mirne d.d. će biti povećan koeficijent učinka na 1,15 te će biti uveden i nagradni dodatak uz mjesečnu plaću u iznosu od 250 kuna što će se isplaćivati svaki mjesec.

Opisani paket mjera obuhvaća nešto više od 3.250 radnika, a najveće apsolutno povećanje primanja u pravilu donosi radnicima s trenutno najnižim primanjima.

Martina Dalić ispred Podravke // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Osobno mi je najvažnije da ove promjene donose najveće povećanje primanja za radnike koji su do sada bili najmanje plaćeni kako nitko u Podravci ne bi zarađivao plaću manju od minimalne. Vjerujem da ćemo u slučaju dobrih poslovnih rezultata biti u mogućnosti razgovarati i o daljnjim iskoracima – istaknula je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić nakon donošenja odluka usmjerenih na poboljšanje prava radnika.

Navedene mjere konkretno znače da će već za travanj, s isplatom u svibnju, primanja radnika s najnižom stručnom spremom bez staža, koji ne ostvaruje dodatke za smjenski rad, porasti za oko 500 kuna u odnosu na ono što taj radnik prima danas. Ukoliko, primjerice, isti radnik ima više od 10 godina staža i ostvaruje prosječne posebne dodatke za, na primjer, smjenski rad i uvjete rada porast primanja uslijed navedenih mjera može biti veći od 700 kuna.

Dodatno, do sredine travnja, svim radnicima Podravke d.d., Belupa d.d. i Mirne d.d. biti će isplaćena i jednokratna nagrada u iznosu do 1.250 kuna neto za ostvarene rezultate poslovanja u 2020. godini.

Kroz spomenute mjere u unapređivanje prava radnika uložit će se više od 21 milijun kuna. Uz već planirana sredstva na troškovima zaposlenika, navedeno ulaganje u poboljšanje materijalnih prava radnika namiriti će se kroz uštede na drugim troškovnim razinama o čemu je Uprava Podravke na današnjoj sjednici također donijela odgovarajuće odluke.

Ovu je temu, kako smo već pisali, načela članica Nadzornog odbora Dajana Milodanović, koja je na posljednoj sjednici Nadzornog odbora uputila prijedlog da se na sjednici raspravlja o navedenoj temi te traži da se zaposlenicima plaća odmah digne za 10 posto, no tada je njen prijedlog odbijen i nije se o tome govorilo na sjednici.