ZDRAVLJE LICA I KORONAVIRUS

Maske uzimaju danak, Koprivničanci, i djeca i odrasli, sve češće traže tretmane za lice, Ž. Jajetić: Susreli smo se s različitim stadijima upale kože

Kombinacija mehaničkog trenja, topline, lošeg pristupa zraka i vlage od znojenja, disanja i govorenja stvara idealno okruženje za razmnožavanje mikroorganizama i začepljenje pora.

18:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Korona kriza je osim financijskih i psihičkih problema, donijela i one s kožom.

Učestalo nošenje zaštitnih maski ostavlja sve više tragova na licima koprivničkih građana, neovisno o njihovoj dobi ili spolu. Kozmetički saloni s dolaskom jeseni bilježe sve češće upite i rezervacije tretmana čišćenja lica, potvrdila su nam to u koprivničkom Beauty centru Jajetić.

– Dugotrajno nošenje zaštite za usta i nos, odnosno maski za lice, uzrokuju probleme na koži, a najčešći problem koji se pritom javlja je tzv. acne mechanica odnosno mehaničke akne – objašnjava Željka Jajetić Puljko.

– Kombinacija mehaničkog trenja, topline, lošeg pristupa zraka i vlage od znojenja, disanja i govorenja stvara idealno okruženje za razmnožavanje mikroorganizama i začepljenje pora. Sitne pukotine koje nastaju zbog trenja između maske i lica olakšavaju ulazak nečistoća i bakterija u kožu. Pore se pri tom začepljuju, a na koži se stvaraju akne različitog oblika, od manje primjetnih prištića i mitesera do ozbiljnijih problema s cističnim aknama – pojašnjava ova kozmetičarka s dugogodišnjim iskustvom.

Unatrag šest mjeseci djelatnice ovog salona susrele su se s različitim stadijima upale kože lica. U pojedinim slučajevima koža je čak zahtijevala višetjedno čišćenje kako bi se vratila u normalno stanje. S dolaskom jeseni i sve češćim boravkom u zatvorenim prostorima, stanje se dodatno pogoršalo.

– Maske čine štetu svima, i mladima i starima, dolaze nam djeca od deset godina, ali i muškarci čija lica isto tako nisu imuna na bakterije koje se razmnožavaju pod maskama – objašnjava Željka.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Preventivno djelovanje u ovim je danima ključno. Željka savjetuje svakodnevno, redovito čišćenje lica prije spavanja.

– Za to vam može koristiti bilo kakav gel za čišćenje, ukoliko je do upale već došlo, akne očistiti dezinficijensom i potom nanijeti kremu za smanjivanje prištića. Osim provođenja ovakvih mjera kod kuće, svakako bi jednom mjesečno trebalo brigu o čišćenju lica prepustiti profesionalcima u kozmetičkim salonima – objašnjava Željka te dodaje kako bi svakako trebalo obratiti pažnju na kvalitetu maski koje koristimo, ali i redovito ih mijenjati te održavati.

– Nošenje pamučnih i čistih maski donekle može pomoći. Važno je znati i dobro ih održavati što znači da ih treba prati na 90 stupnjeva celzijusa i to uvijek bez omekšivaća – savjetuje.

Na tretmanu čišćenja zatekli smo tridesetogodišnjakinju koja k Jajetićima dolazi od srpnja ove godine.

– Istina je da sam i inače imala problema s kožom lica, no unatrag par mjeseci problem je postao još izraženiji. Radim u školi i za trajanja nastave moram cijelo vrijeme nositi masku. Sama si nisam mogla više pomoći pa sam došla u salon gdje su mi s pravim tretmanima za sada ublažili i smanjili upalni proces za čak pedeset posto – pojasnila nam je zadovoljna korisnica usluga ovog kozmetičkog salona.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Prije i poslije
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija