Ravnatelj koprivničke bolnice

Mato Devčić: Završena je druga faza projekta dnevne bolnice s devet djelatnosti, a nabavljaju se i RTG te ultrazvučni aparati

Građevinski radovi zahvatit će 4000 kvadrata prostora, od čega 2800 postojećih prostora, dok će 1200 biti novoizgrađen prostor, u smislu aneksa paviljona odjela psihijatrije i neurologije - opisuje ravnatelj projekt koji je počeo u veljači, sad je u fazi završenog idejnog projekta, a trajat će 28 mjeseci.

12:35h
0
Mato Devčić // Foto: Matija Gudlin

Na današnjoj konferenciji za novinare Mato Devčić, ravnatelj koprivničke opće bolnice obavijestio je javnost o projektu dnevnih bolnica, provedene javne nabave te naplate potraživanja prema fizičkim i pravnim osobama.

– Uspješno smo završili drugu fazu u prijavi projekta dnevne bolnice, a kojom se procjenjuje prihvatljivost izdataka. Time smo stekli uvjete za treću fazu prije potpisivanja ugovora o ovom projektu, a to je donošenje odluke o financiranju te očekujemo da će u narednim tjednima do toga i doći – rekao je Devčić o projektu vrijednom 35 milijuna kuna, od čega će osim građevinskih radova, 13 milijuna kuna otići na nabavu opreme zbog zastarjelosti sadašnje te dva milijuna na dokumentaciju i dozvole.

Projekt dnevnih bolnica je multidisciplinaran te obuhvaća devet kliničkih djelatnosti – pet kirurških i četiri nekirurške.

– Građevinski radovi zahvatit će 4000 kvadrata prostora, od čega 2800 postojećih prostora, dok će 1200 biti novoizgrađen prostor, u smislu aneksa paviljona odjela psihijatrije i neurologije – opisuje ravnatelj projekt koji je počeo u veljači, sad je u fazi završenog idejnog projekta, a trajat će 28 mjeseci. Kraj projekta očekuje se polovicom 2019. godine.

Tema je bila i neizgrađena zgrada odjela pedijatrije za koju se Devčić nada da će se razriješiti kad se realizira revitalizacija tog odjela i dodatni prostori na četvrtom katu bolnice.

Također, osvrnuo se na potkapacitiranost po pitanju zdravstvenih djelatnika te spomenuo stimulaciju pri zapošljavanju novih djelatnika kroz stanove za liječnike i isposlovanje povoljnih kamata za njih u bankama.

Ravnatelj je informirao o provođenju intenzivnog procesa javne nabave u koprivničkoj bolnici teškom 10 milijuna kuna, poput uređaja za radiologiju odnosno digitalnog RTG aparata za hitni bolnički prijem u vrijednosti 1,8 milijuna kuna.

– Nabavlja se i RTG uređaj intraoperacijski za traumatološku salu čija je cijena 573.000 kuna, mobilni digitalni RTG uređaj za jedinicu intenzivnog liječenja vrijedan 315.000 kuna te ultrazvučni aparat za odjel radiologije vrijedan 700.000 kuna – naveo je najvrjednije stavke vrlo duge liste javne nabave, u kojoj su još i dostavno vozilo za prijevoz krvnih preparata, gastroskop, kolonoskop, respiratori i mnogi drugi uređaji.

Kako je izašao kredit za zgradu nove interne te je bolnica u ovom trenutku bez kredita, oslobodila su joj se sredstva za opsežnu nabavu jer je, prema ravnateljevim riječima, došlo do dotrajalosti opreme a dugo godina nije bilo nikakvih ulaganja u nju.

– Odjel radiologije ovdje je bio prioritet jer su uređaji bili stari 10 do 12 godina te ovime očekujem poboljšanje protočnosti procesa dijagnostike i smanjivanje liste čekanja – pojasnio je Devčić.

Uputio nas je i u ulaganje u digitalizaciju bolničkog sustava dijagnostike kroz nabavu informatičke opreme u vrijednosti 539.000 kuna. Radi se o tri servera te 30 osobnih računala.

–  Također, provest će se serijalizacija lijekova te će se svaka tableta koja će se koristiti u hrvatskom zdravstvenom sustavu, pa tako i u koprivničkoj bolnici, moći pratiti od trenutka proizvodnje do usta pacijenta, što je velika stvar u kontroli troškova s obzirom na to da lijekovi u koprivničkoj bolnici godišnje iznose više od devet milijuna kuna – najavio je ravnatelj.

Posljednja stavka o kojoj je Devčić govorio odnosi se na dužnike prema bolnici u Koprivnici, a koji joj duguju dva milijuna kuna.

– Pozivam naše građane, uzimajući u obzir njihovu tešku situaciju, da se odazovu na naše opomene te se jave u našu financijsku službu, gdje ćemo zajednički iznaći povoljan modus kako da pomalo, ako treba u ratama otplate svoja dugovanja. Posvetit ćemo se svakom ponaosob – obećao je ravnatelj koprivničke bolnice.

Iako se nije htio izjasniti o broju dužnika te imenovati one koji su pravne osobe, rekao je kako se iznosi računa kreću od 150 pa do 2000 kuna.

Kao još neke problemske stavke naveo je potrebu za uređajem za magnetsku rezonancu dok je na CT uređaju već treća zamjenska cijev koja je dala svoje te gorući problem nedostatka anesteziologa. Također, po pitanju funkcionalnog objedinjavanja s drugim bolnicama poput virovitičke i bjelovarske, kao problem je istaknuo što se izmještati neće odjeli koji nose najveći trošak – klinički laboratorij, operacija i anesteziplogija, intenzivno liječenje te dijaliza. Po pitanju ulaganja u zdravstveni sustav osvrnuo se na tri milijarde trošarina od prodaje duhanskih proizvoda, koje bi trebale, a ne slijevaju se u zdravstveni sustav.

čitam...