Međunarodna ESCo konferencija

07:28h
0
ilustracija

U gradu Koprivnici, 23. studenog u 10:00 sati započinje međunarodna ESCo konferencija organizirana od strane Regionalne energetske agencije Sjever, a uz potporu grada Koprivnice i HGK-a. Konferencija će se održati u prostorijama Županijske komore Koprivnica (Frankopanska 3), a predavanja će održati pioniri ESCo modela u Danskoj i Hrvatskoj, predstavnici lokalne vlasti Middelfart, tvrtke Schneider Electric i Rudan d.o.o. Cilj konferencije je podizanje razine svijesti o mogućnostima financiranja projekata kroz ESCo model i potaknuti lokalne vlasti i tvrtke na iskorištavanje potencijala ovog modela.

Naime, ESCo model u svijetu je prepoznatljiv kao naziv za poduzeće koje planira, izvodi i financira projekte iz područja energetske učinkovitosti. Projekti se financiraju iz ostvarenih ušteda najčešće kroz vremensko razdoblje od 4 do 8 godina ovisno o klijentu i projektu, a ostvarene uštede sadržane su u troškovima za energente i održavanje. Područje poslovanja ovakvog tipa poduzeća može se podijeliti na privatni i javni sektor odnosno na područje zgradarstva (škole, vrtići, uredi, sveučilišta, bolnice, hoteli i dr.), javne rasvjete, industrije i sustava opskrbe energijom (daljinsko grijanje, kogeneracija). Uz navedeno ESCo projekt može uključivati domaće poduzetništvo, inženjerska i konzultantska društva, proizvođače opreme, banke i druge poslovne subjekte.

Gosti predavači iz Danske pioniri su ESCo modela u Danskoj koji se pokazao kao vrlo efikasan način financiranja projekata i otvorio je vrata konkretne suradnje javnog i privatnog sektora. Predstavnik tvrtke Schneider Electric g. Thore Aslak (Voditelj razvoja poslovanja) će na konferenciji prezentirati ESCo model dok će g. Thorbjorn Sorensen (Voditelj odjela tehnologije i okoliša) kao predstavnik općine Middelfart predstaviti prvi ESCo projekt koji se provodio u Danskoj, a koji je dobio nagradu European Energy Service Award 2010. Treće predavanje će držati politički predstavnik općine Middelfart g. Johanne Lundsfryd Jensen (Predsjednik odbora za okoliš i energetiku) koji će se fokusirati na politička iskustva s prezentiranim modelom. Tvrtka Rudan d.o.o. iz Hrvatske je pionir ESCo modela u Hrvatskoj i prezentirat će vlastiti koncept poslovanja na području uštede vode i jedan realizirani projekt. Završnu prezentaciju će održati tvrtka HEP ESCO d.o.o. na temu realiziranog projekta javne rasvjete u Hrvatskoj.

Za kraj konferencije predviđena je otvorena rasprava.

Važno je napomenuti da je za sva predavanja osigurano simultano prevođenje na hrvatski jezik.

Za više informacija molimo da se javite Štefici Podhraski iz Regionalne energetske agencije Sjever koja je organizator ovog događaja na tel. 048/289 241 ili e-mail stefica.podhraski@rea-sjever.hr.

Poziv i program konferencije – ESCo model 23.11.2011.