21.2 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
prijeti im 10 godina

Mlađi (41) i stariji križevački direktor (77) naveliko muljali i zamaglili gotovo milijun eura!
M

Oštetili su državni proračun i prvom trgovačkom društvu pribavili nepripadnu materijalnu dobit

Ne propustite

Direktor (41) i direktor (77) s križevačkog područja, dvije su godine muljali s računima tri tvrtke te uspjeli utajiti gotovo milijun eura poreza.
Krajem ožujka ove godine Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 77-godišnjaka 41-godišnjaka zbog počinjenja dva kaznena djela utaje poreza ili carine.
Oni su, pojednostavljeno, knjižili račune koje je izdala tvrtka koja više ne postoji, te su iznosu od 518 tisuća eura odbili pretporez na izdane račune za nabavu goriva. Računi su išli od brisane tvrtke prema prvoj, kojoj je direktor 41-godišnjak, a onda je on izdao račune prema trećoj firmi kojoj je direktor 77-godišnjak, gdje su utajili još 430 tisuća eura poreza.

 

– Okrivljenog 41-godišnjeg direktora trgovačkog društva i okrivljenog 77-godišnjeg opunomoćenika trgovačkog društva se tereti da su od 1. siječnja 2016. do 31. ožujka 2018. u Križevcima, odbili pretporez u ukupnom iznosu od oko 518.000 eura za nabavu goriva po ulaznim računima drugog trgovačkog društva, znajući da prvo trgovačko društvo nema pravo na odbitak pretporeza jer je drugo trgovačko društvo brisano iz sudskog registra i nije u sustavu poreza na dodanu vrijednost – ističu iz Općinskog državnog odvjetništva.

Ističu da su tako oštetili državni proračun i prvom trgovačkom društvu pribavili nepripadnu materijalnu dobit.

– Okrivljenog 77-godišnjaka se, kao direktora trećeg trgovačkog društva, tereti da je odbio pretporez u ukupnom iznosu od oko 430.000 eura za nabavu goriva po ulaznim računima prvog trgovačkog društva znajući da treće trgovačko društvo nema pravo na odbitak pretporeza jer je navedeno gorivo prvo trgovačko društvo kupilo od drugog trgovačkog društva koje je brisano iz sudskog registra i nije u sustavu obveznika poreza na dodanu vrijednost. Okrivljenika se tereti da je na taj način i u tom iznosu oštetio državni proračun Republike Hrvatske i trećem trgovačkom društvu pribavio nepripadnu materijalnu dobit – pojašnjavaju.

Optuženi su prema članku 256 Kaznenog zakona i prema prvoj stavci mogu dobiti kaznu zatvora od šest mjeseci do pet godina. Tereti ih se i prema stavku tri istog članka, a prema tome mogu dobiti od jedne do 10 godina zatvora.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×