veliki brojevi

Motociklisti sve više izazivaju prometne nesreće, a ističu se pojedine lokacije smrtnog stradavanja vozača motora

Vozači mopeda sudjelovali su u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je osam vozača mopeda, od kojih su četiri vozača mopeda teško ozlijeđena, dok su četiri vozača mopeda lakše ozlijeđena.

14:00h
0
Foto: Jurica Karan
Ilustracija // Foto: Jurica Karan

Tijekom prošle godine vozači motocikala sudjelovali su u 13 prometnih nesreća od čega u tri nesreće s poginulim osobama i osam nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je 15 motociklista, od kojih su tri vozača motocikala smrtno stradala, četiri vozača motocikala su teško ozlijeđena, dok su četiri vozača motocikala i jedan putnik na motociklu lakše ozlijeđeni, izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke Mirela Škvorc.


Najčešće vrste nesreća bile su slijetanje vozila sa ceste (5) i bočni sudar (4). Najčešće greške bile su oduzimanje prednosti prolaska (4) i ostale greške vozača (3). Vozači motocikala svojim kršenjem prometnih propisa prouzročili su osam prometnih nesreća od čega dvije nesreće s poginulim motociklistima.

Najviše nesreća zabilježeno je utorkom od 14 do 16 sati, te nedjeljom od 14 do 15 i od 20 do 22 sata. Po učestalosti događanja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikala ne ističu se pojedine lokacije, dok se po posljedicama prometnih nesreća odnosno smrtnog stradavanja motociklista ističu otvoreni dio lokalne ceste Kozarevac – Kloštar Podravski, Ulica Pemija u Drnju i Ulica Stjepana Radića u Budančevici – rekla je M. Škvorc.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Vozači mopeda sudjelovali su u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama. U ovim nesrećama sudjelovalo je osam vozača mopeda, od kojih su četiri vozača mopeda teško ozlijeđena, dok su četiri vozača mopeda lakše ozlijeđena.

Najčešće vrste nesreća bili su sudari prilikom vožnje u slijedu (2) i slijetanja vozila sa ceste (3). Nesreće su zabilježene zbog neprilagođene brzine, vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, neočekivane pojave opasnosti na cesti, nepropisnog uključivanja u promet, oduzimanja prednosti prolaska, nepropisnog kretanja kolnikom i ostale greške vozača.

Vozači mopeda su svojim kršenjem prometnih propisa (neprilagođena brzina, neočekivana pojava opasnosti na cesti, nepropisnog kretanja kolnikom i ostale greške vozača) prouzročili četiri prometne nesreće. U prometnim nesrećama zaštitnu kacigu koristilo je 87 posto vozača mopeda, 93 posto vozača i putnika na motociklu, dok nitko od malodobnih vozača bicikala nije koristio zaštitnu kacigu. Ukupno je svega 68 posto vozača i putnika koristilo zaštitnu kacigu.

čitam...