Jutra i sutoni

Muzej Grada Koprivnice u Galeriji Koprivnica priređuje izložbu Ivana Andrašića

Izložba pod nazivom Jutra i sutoni otvara se u petak, 20. kolovoza, u 19 sati.

13:15h
0
Galerija Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Galerija Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Galerija Koprivnica uz podršku Grada Koprivnice priređuje samostalnu izložbu posljednjeg ciklusa  stvaralaštva Ivana Andrašića.

Izložba pod nazivom Jutra i sutoni otvara se u petak, 20. kolovoza, u 19 sati.

U ispreplitanju ponekog ulja na staklu i akvarela prepoznaje se prozračnost i lakoća stvaranja kao rezultat 50-godišnjeg slikarskog iskustva koje je u opsežnoj monografiji razložila Božica Jelušić (Hod ispod velikog oblaka, 2016.). Molve pritom ostaju konstanta i odredišna točka života i stvaranja Ivana Andrašića. Vertikala zvonika molvarske crkve konstanta je unutar opusa koja centrira i uravnotežuje svaku kompoziciju i usidruje autora u polazište, životno ishodište, u genom djetinjstva.

Kao dječak, Andrašić ondje otkriva ljepotu i snagu prirode pred čijom silinom, a istovremenom blagošću i odmjerenošću i nepogrešivim ritmom, ostaje fasciniran sve do danas nastojeći isto pretočiti u kompozicijske cjeline i razumljiv slikarski jezik.

Foto: Galerija Koprivnica

Suptilnost je prepoznatljiva odlika stvaralaštva. Figurativnost zastupljena tek u naznakama – u razigranim oblim krošnjama drveća, u sazrelim tikvicama, u vrbama, riječnim sprudovima, arhitektonskim obrisima – ukazuje na neizbrisiv pečat i trag (djetinje) duše. Vezanost uz lokalni i osobni topos potvrđuje se snagom kolorizma i luminizma – prigušenog, ali vječno tinjajućeg intenziteta.

Veza s vodom od djetinjstva prisutna kroz bujice Drave u akvarelima raste i poprima drugačije, dublje i još osobnije značenje. Voda postaje aktivni sudionik nastanka slika, jednakovrijedna boji. Kroz propitivanje punine i praznine, bjeline i mrlje, papira i boje, isticanje ili negiranje teksture papira akvareli donose eksploziju ekspresivnosti.

Akvareli otvaraju prostor za sazrijevanje, smirivanje, sažimanje izvježbanog oka i utreniranog kista. Pružaju mogućnost sve većeg apstrahiranja, prevođenja životno odredišnih mjesta u znakove, mrlje, simbole. Obrisi se otapaju i utapaju u papiru – nestaju i tonu, stapaju se s podlogom – u pomnoj ravnoteži horizontalnih i vertikalnih nesputanih poteza.

Izložba se može razgledati do 12. rujna, i to ponedjeljkom 7 do 15 sati te od utorka do petka 10 do 18 sati. Vikendom je otvorena od 10 do 14 sati.

Foto: Galerija Koprivnica
Foto: Galerija Koprivnica