stožer

Na jesen nas čekaju teži simptomi korone, Božinović o manjim dućanima: Ne smije se uslužiti one bez maski

14:20h
0
Foto: Sanjin Bojić

U Hrvatskoj su ustanovljena 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, rečeno je na presici nacionalnog Stožera civilne zaštite koji je održan u sjedištu MUP-a u Zagrebu.

– Nemamo nekakvih novih značajnih žariša ovsim već poznatih, onih nekoliko vjenčanja i nekoliko proslava koje su nam donijele ove novoboljele. Imamo jedno novo žairšte u Domu za starije u Umagu koji kolege iz tamošnje županije rješavaju – rekao je Capak.

Na koji način će se regulirati maske i kažnjavati?

– Suočeni smo na globalnoj razini s jednom novom dinamikom kad je u pitanju širenje koronavirusa. Morat ćemo se priviknuti na nošenje maski na licu. Ono čime se rukovodimo u ovom trenutku jest da je jesen razdoblje u kojem bi se mogli suočiti s većim izazovima kad je u pitanju širenje korone, možda i težim simptomima. Zato ovo razdoblje moramo iskoristiti kako bi stekli određene navike koje bi nam bile neophodne kad dođe jesen.

U tom smislu smo se i odlučili da ponovno idemo s ovom vrstom press konferencija koje su itekako polučile rezultat u prvoj fazi zato što one služe educiranju javnosti.

Naš temeljni pristup je i dalje obavještavati javnost. Nije tolika poanta u kaznama, međutim imat ćemo mjeru koja uključuje primjenu određenih sankcija ako se ne primjeni neka mjera. Nadamo se da do toga neće doći. Veliki trgovački centri imaju zaštitarske službe.

Što se tiče manjih trgovina, one ne bi trebale i ne smiju uslužiti nikoga tko dođe bez maske. Budimo realni, nema toliko policije ni inspekcija koje mogu pokriti sve. To je razlog zbog kojeg apeliramo na sve da jednostavno, ako ništa drugo, pozovu 112 ili policijske službenike i oni će u tom slučaju intervenirati.

POGLEDAJTE KAKO JE BILO U TRGOVINAMA PO KOPRIVNICI KOJE SMO DANAS OBIŠLI

Mislim da nam je svima skupa cilj da prihvatimo novo normalno i da u zatvorenim prostorima postane praksa da nose maske. Pokazalo se da su one učinkovite kad je u pitanju širenje virusa.

Sve je to u cilju da što spremniji dočekamo jesen – kazao je Božinović.

Uz sve ovo vodimo brigu da nam i turistička sezona bude i maksimalno dobra i maksimalno sigurna. U zadnja 24 sata u Hrvatsku je ušlo od 7500 Nijemaca, više od 7100 Slovenaca, 6800 Poljaka, 3800 čeških i 3400 austrijskih državljana. Krenuo je i zračni promet. U zadnja 24 sata u Splitu je granicu prešlo 4208 osoba, u Zagrebu 1203 i u Dubrovniku 994. 

Što je s maskama, kako ih često treba mijenjati, prokuhavati? 

Platnene maske trebalo bi imati 2,3 pa mijenjati, rekla je Markotić. Ne može se nositi jedna te ista maska cijeli dan

Što je s djecom u trgovinama? Hoće li morati nositi masku? 

Mi smo u uputu o maskama stavili ta izuzeća. Djeca do dvije godine ne moraju nositi masku – rekao je Capak.

Što je s nasumičnim testiranjima? 

– Kod nas je uspostavljen sustav koji testira sve koji imaju simptome te za one koji su bili u kontatku a epidemiolozi su procijenili da bi se trebali testirati. Nasumično testiranje dolazi u obzir, ali to nije rješenje. Najesen će biti puno više infekcija gdje nećčete moći reći radi li se o gripi ili covidu i tad će biti puno veći pritisak na testiranja. Nismo našli korelaciju u broju testiranja i pozitivnih. Naš postotak ovisi o procjenama koje su dosad bile dobre – rekla je Markotić.

 

čitam...