Bauwerk Boen

Najveći europski proizvođač parketa mora u Đurđevac uvoziti drvo iz Mađarske i Bosne, ispitali smo zašto za njih nema dovoljno domaće sirovine

Razlika u količini proizvodnje između Haasa i Bauwerk Boena velika je. Dok je prethodna tvrtka proizvodila oko 300.000 kvadrata, novi vlasnici već iduće godine planiraju imati 1,2 milijuna kvadrata koji će izaći iz tvornice.

10:00h
0
Foto: Matija Gudlin

Krajem svibnja u Đurđevcu je nove pogone otvorila tvrtka Bauwerk Boen, vodeći svjetski proizvođač parketa. Kao što su na otvaranju istaknuli, razlog ulaganja je, između ostaloga, kvalitetna radna snaga, ali i kvalitetna sirovina.


Za svoje parkete, najskuplje u Europi s cijenom od 200 do 250 eura po kvadratu, naumili su koristiti slavonski hrast. No, od Hrvatskih šuma nisu uspjeli dobiti dovoljne količine, iako one postoje, pa će za dio svojih proizvoda korisiti sirovine iz Mađarske i Bosne i Hercegovine.

– Uredno smo se prijavili za količinu od 16.000 kubika, ali dodijeljeno nam je samo 3900. Ove godine proizvest ćemo oko 800.000 kvadratnih metara. No, to ćemo ostvariti jer smo prisiljeni nabaviti trupce iz drugih država, odnosno Bosne i Mađarske, mada nam to nije bio plan – istaknuo je predsjednik uprave Klaus Brammertz.

Foto: Matija Gudlin

Kako to da, iako u Hrvatskoj postoji 2,5 milijuna hektara šuma s više od 300 milijuna tona drva, takav gigant poput Bauwerk Boena mora posezati za uvoznom sirovinom, pojasnio nam je saborski zastupnik iz Đurđevca Željko Lacković. Radi se o pravilniku kojemu je cilj potaknuti izvoz gotovih proizvoda, a spriječiti izvoz građe.

– Cilj tog novog pravilnika je da se izbjegne izvoz građe slavonskog hrasta, jer je on cijenom jeftiniji od bosanskog, srpskog ili mađarskog, a izuzetno je kvalitetan. Situacija je vrlo jasna. Referentno razdoblje koje se gleda je od rujna 2016. do rujna 2017. godine, a ovisno o količini izvezenih finalnih proizvoda u tom razdoblju dobije se pravo na odgovarajući broj trupaca. Kako je prethodna tvrtka Haas imala puno manje količine, Bauwerk Boen je naslijedio to stanje, i po tom stanju dobili bi možda 2000 kubika. No, pravilnici su prilagođavani za nove investitore i to ih je diglo do 3900 kubika. Iduće godine, kada će se gledati ovogodišnje referentno razdoblje, dobit će i više nego što traže – kaže Lacković.

Svečana sjednica grada Đurđevca
Željko Lacković // Foto: Ivan Brkić

Razlika u količini proizvodnje između Haasa i Bauwerk Boena velika je. Dok je prethodna tvrtka proizvodila oko 300.000 kvadrata, novi vlasnici već iduće godine planiraju imati 1,2 milijuna kvadrata koji će izaći iz tvornice.

– Osobno sam se založio u Hrvatskim šumama i Ministarstvu poljoprivrede da se osiguraju potrebne količine kako bi mogli maksimalno staviti u funkciju svoje proizvodne kapacitete. Neće biti problema iduće godine sa sirovinama jer će se vršiti kontrole i gledati proizvode li svi oni koji dobivaju sirovinu onoliko koliko bi trebali proizvoditi. Očekuje se da će se u penalima stvoriti određena količina sirovine, koju bi onda mogao dobiti Bauwerk Boen, kao ključna investicija u hrvatskoj drvnoj industriji – objasnio je saborski zastupnik.

Prema tome, očekuje se da će Bauwerk Boen svoje skupe parkete za europsko tržište u narednom razdoblju moći proizvoditi od stopostotne hrvatske sirovine, odnosno slavonskog hrasta.

čitam...