9.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
molve

Nakon 15 godina ugašen je molvarski košarkaški klub, Molnar: Smanjenjem sredstava načelnik pokazuje da mu nije stalo, Ivančan: Riječ je o revoltu i političkom obračunu
N

Riječ je o klubu koji je s radom započeo prije 15 godina  i u početku je okupljao muške ekipe, a na samom kraju djelovanja kluba aktivne su bile četiri sekcije djevojčica u kojim je treniralo njih 50-ak.

Ne propustite

Na jučerašnjoj izvanrednoj godišnjoj skupštini s radom je prestao Košarkaški klub Bistra iz Molva.

Riječ je o klubu koji je s radom započeo prije 15 godina  i u početku je okupljao muške ekipe, a na samom kraju djelovanja kluba aktivne su bile četiri sekcije djevojčica u kojima je treniralo njih 50-ak.

Kako doznajemo, Općina je klubu smanjila financijska sredstva za rad te je uprava shvatila da to neće biti dovoljno za redovnu aktivnost. stoga su se odlučili na ovaj potez. Iz kluba ističu da su im sredstva s oko 6.640 eura smanjena gotovo upola, na 3.000 eura, dok sve ostale udruge bilježe povećanje financijskih sredstava.

Dojučerašnji predsjednik kluba Stanko Molnar istaknuo je da je ovo zajednička odluka koju je donio Izvršni odbor uz prisustvo Nadzornog odbora 19. ožujka.

DSCF
Stanko Molnar

– Nakon što smo iscrpili sve mogućnosti financiranja Kluba uvidjeli smo da nije moguć nastavak rada jer bi došlo do gomilanja računa koje ne bi mogli podmiriti pa smo bili prisiljeni da prestanemo s treniranjima i igranjima utakmica. Podsjećamo da se košarkaški klub natjecao na regiji Sjever s četiri selekcije Z13, Z15, Z17 i Z19 te da su tri trenera trenirala svaki dan u tjednu sa svim selekcijama, a vikendima smo igrali utakmice. Neprekidno smo trenirali i igrali utakmice od kolovoza do lipnja što se reflektiralo na troškove koje smo imali. To su troškovi sudaca, kotizacija, pomoćnih sudaca, liga, dvorane, utakmica, opreme, prijevoza i drugog – pojasnio je Molnar.

Također je istaknuo da je tijekom 15 godina postojanja kluba treniralo više od 260 dječaka i djevojčica. Osvajali su županijska i regionalna prvenstva, kao i međunarodne turnire.

– Osvojili smo 5. mjesto na državnom prvenstvu za dječake 2011. godine i 9. mjesto na državnom prvenstvu za djevojčice 2019. godine. Godine 2012. bili smo 5. na prvenstvu Zagrebačke regije u konkurenciji Cibone, Cedevite, Zagreba i drugih 13 klubova. Dolazili su nam igrači i igračice iz Estonije, Kine, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Odlazili smo na kampove i međunarodne turnire diljem Hrvatske. Tijekom ovih godina imali smo igrača koji je igrao premijer hrvatsku ligu, igračicu koja je bila u širem popisu za reprezentaciju i puno njih koji su igrali u raznim selekcijama Županije i Regije – govori Molnar.

Prije nego što se klub ugasio, treniralo je 50-ak djevojčica koje su sve s područja općine.

– Moramo naglasiti da u klubu imamo vrlo perspektivne igračice koje su se već dokazale u natjecanjima, a osim njih imamo i mlade nade odnosno igračice koje dolaze i koje bi u budućnosti imale što za pokazati. Sve one su ovom odlukom ostale bez mogućnosti da nastave s treniranjem košarke. Da ne govorimo o dobrobiti odvajanja od mobitela i digitalnih uređaja te društvenih mreža za vrijeme treniranja i igranja utakmica. Tijekom jedne godine igračica koja je redovito polazila treninge imala je više od 190 treninga i utakmica, odnosno više od 400 sati provedenih u dvorani na parketu – ističe.

Poručio je i da je ovim smanjenjem sredstava klubu načelnik Općine pokazao da mu nije bitno da djevojčice treniraju košarku, iako se hvali brigom za djecu i mlade.

– Ovim činom ste pokazali da ne podržavate naš rad i da ne želite da na području općine djeluje sportska udruga koja se bavi košarkom. Naglašavamo da nemamo nijednu igračicu u klubu koja nije s područja općine Molve te možemo reći da su djevojčice ugrožena skupina jer smo na području općine jedina sportska udruga za djevojčice koja sustavno trenira i natječe se pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Koprivničko-križevačke županije – zaključuje Molnar.

Molnar također demantira navode da nisu podnosili financijski izvještaj jer u protivnom ne bi dobili sredstva za narednu godinu.

– Pod financijskom disciplinom su sve udruge s područja Općine, a ne samo košarkaški klub – poručio je Molnar.

Za komentar o navedenoj situaciji upitali smo i načelnika Zdravka Ivančana koji je pojasnio da je klub dobio financijska sredstva od 3000 eura koja su dovoljna za funkcioniranje kluba do osnivanja Zajednice sportskih udruga, koje slijedi u petom ili šestom mjesecu, te da ne razumije zašto se klub uopće gasi. Uz to su dobili kombi vozilo na upravljanje.

Zdravko Ivančan // Foto: Arhiva

– Na silu se želi ukinuti djelovanje kluba za koji je ove godine predviđeno financiranje u iznosu od oko 10.600 eura, ali je osnivanje sportske zajednice u tijeku koja će u šestom mjesecu preuzeti sve klubove i tako će se klub financirati do kraja godine – pojasnio je Ivančan.

Dodao je da mu je žao što pojedinci odlučuju o klubu i poslovanju kluba te rekao da se odazvao na jučerašnju skupštinu, iako nije bio pozvan.

– Rekao sam svoje mišljenje, da su se sredstva povećavala tijekom godina i da se sredstva za ovu godinu povećavaju s oko 6.640 na oko 10.600 eura i čudi me takav revolt, odnosno neprihvaćanje naše ponude – poručuje Ivančan.

Spomenuo je i da je klub pod financijskom disciplinom jer nisu dostavljani detaljni financijski izvještaji.

– Vjerojatno je riječ o revoltu i sada tu nastaju nekakvi možda politički obračuni. Mislim da se ne smije preko djece voditi nikakva politika, nego pokušati dogovoriti se, ali ne možeš se ti dogovoriti s nekim tko se ne želi dogovoriti – zaključuje Ivančan.

Podsjetimo, Molnar i Ivančan bili su politički suparnici na prošlim lokalnim izborima, a za vlast nad općinom borili su se u drugom krugu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×