digli se nezadovoljni roditelji

Nakon članka epodravine, osnovci u Ludbregu danas su nakon godinu dana dobili topli obrok, a jest će ga dva puta tjedno

Ravnateljica Đurđa Kladić reagirala je, zahvaljujući nastojanjima roditelja i, barem minimalno, osposobila rad školske kuhinje da djeca, sudeći po novom jelovniku, dva puta tjedno imaju kuhani školski obrok.

13:15h
0
scaled
Osnovna škola Ludbreg // Foto: Tomica Letina

Ludbreg nosi naziv Grad-prijatelj djece čime se opredijelio da djeci bude prijatelj. Taj počasni naziv uključuje i brigu o kvalitetnoj prehrani učenika u ludbreškoj osnovnoj školi i uključivanje roditelja. Oni su, tako, nedavno iskazali kritički stav prema školskoj prehrani i funkcioniranju školske kuhinje, o čemu smo pisali OVDJE.

Kako je u cijeloj priči, usprkos brojnim poteškoćama i izazovima, interes djece najvažniji, tako su učenici danas nakon godinu dana na jelovniku imali toplo varivo od povrća koje im je u metalnim posudicama servirano u razredu. Polako, ali sigurno, stvari se pokreću na bolje pa će topli obrok za sada dobivati dva puta tjedno.

No, mnogi, kažu nam, ravnateljičinu susretljivost ne smatraju pozitivnom, a nezadovoljni su, jer kada je problem školske kuhinje i prehrane odaslan u javnost, krivnju, kaže, svaljuje na roditelje i koronavirus.

Od roditelja saznajemo da je, nakon članka epodravine, održana sjednica Vijeća roditelja na kojoj je ravnateljica Đurđa Kladić obećala da će pokušati učiniti sve što je u njezinoj moći da djeca dobiju poneki topli obrok, a nezadovoljnim roditeljima poručila da probleme iznose u školi, s razrednicima i ravnateljicom.

Ravnateljica nam je u e-mailu, koji smo joj uputili 8. veljače, odgovorila:

“Ja bih sad mogla odgovoriti na sva Vaša pitanja, ali nije red da s roditeljima komuniciram preko medija. Ukoliko su roditelji nezadovoljni, pozivam ih da svoje probleme iznesu u Školi gdje ćemo ih i rješavati.” U skladu s time, nismo ju više kontaktirali vezano uz daljnji razvoj situacije.

– To joj je bila idealna prilika da se izvuče na račun korone i na nas koji smo iznijeli svoje mišljenje. Nije u redu. Korona je samo uobličila problematiku, a problemi su se pojavili godinama prije. U normalnim okolnostima kuhalo se samo tri dana. Komuniciramo međusobno, godinama upozoravamo, a naše pritužbe preko učitelja/ce prema ravnateljici skoro nikad nisu urodile plodom. Ukazivala sam na problem i na roditeljskim sastancima, nije me strah govoriti, ali me smeta takav odnos prema našoj djeci. Iz iskustva kažem, nema nikakvog smisla individualno ukazivati na probleme, jer do sada nije bilo rezultata.

Osnovna škola Ludbreg // Foto: Tomica Letina

Kada se napravio pritisak, sada se tek problemi rješavaju. Tek sada! Jer se stvorila kritična masa roditelja i samo zato što je problematika završila u medijima! Sada nam se i sugerira da se, ako imamo prijedloge i ideje, obratimo nadležnima. Pa zar da još radimo i njihov posao?! – priznaju nam ogorčeni i nezadovoljni roditelji, koji su zbog djece koja polaze školu, željeli ostati anonimni.

Ravnateljica, nadalje, kažu, kada je problematika završila u medijima, vrši pritisak na učitelje, učitelji na djecu i roditelje.

– Što učiteljica mog djeteta ima govoriti djeci što njihovi roditelji smiju govoriti, gdje i kome? To je maltretiranje! Zar je demokracija ukinuta i svi moramo imati flaster na ustima? Zašto bismo šutjeli! Zar u Ludbregu postoji još koja osnovna škola pa da se boji konkurencije – kažu nam neki uznemireno.

Roditelji se, ističu, slažu u zajedničkom cilju, a to je ukazati da postoji želja za poboljšanjem prehrane njihove djece. Mnogi i ne žele govoriti jer, na kraju, kažu, ispaštaju samo djeca. Neke stvari se mogu uraditi bolje i na to treba ukazati. Stvari se ne smiju prešućivati i gurati pod tepih, smatraju.

– Dok se postavljaju pitanja, odgovori se izbjegavaju ili se uvijek nađe neka izlika, poput: djeca to ne vole, kuhar je na bolovanju… Nije to od jučer i od korone. U razredu moga djeteta nije bilo roditeljskog sastanka od rujna, komunicirali smo porukama. Zato me veseli da se okupila grupa istomišljenika koja je ukazala na trenutno stanje i problematiku školske kuhinje – kaže nam ogorčena majka.

Tako je evidentno iz fotografije “zdrave hrane u školskoj kuhinji iz popodnevne smjene”, koju je javno objavio nezadovoljan roditelj, da se događaju žalosne scene oko obroka. Kaže da je dječak kući donio svoj školski obrok za mačku.

Hladni obrok u školi // Foto: nezadovoljan roditelj

Većina roditelja, koji su podjednakih gledišta, jedino su zadovoljni što je, kažu, ravnateljica nakon medijske objave promptno reagirala.

– Na roditeljskom vijeću doneseni su zaključci da se prihvaćaju prijedlozi predstavnika roditelja da djeca barem dva puta tjedno dobiju kuhani obrok. Mogućnosti postoje i jedna od izlika ne bi smjela biti da se ne može skuhati. Ravnateljica i vodstvo škole su tamo da riješe organizacijska pitanja, a ne da kukaju da su velika škola i da se nešto ne može. Prijedlog je, također, da se nabave plastične posudice, pa da se svježe kuhana hrana distribuira iz kuhinje u razrede, poštujući epidemiološke mjere. Bilo bi poželjno da se dva ili tri puta tjedno kuha domaća hrana, odnosno topli tradicionalni obrok, jer ipak ima roditelja koji rade do kasno. No, bitno je da su se stvari pokrenule – kažu nam sada zadovoljniji roditelji.

Ludbreg želi biti grad koji je povezan s ljudima koji u njemu žive, socijalno osjetljiv, centar svijeta, a sada se iskazao i kao centar pozitivnih promjena. Ravnateljica ludbreške osnovne škole Đurđa Kladić reagirala je, zahvaljujući nastojanjima roditelja i, barem minimalno, osposobila rad školske kuhinje da djeca, sudeći po novom jelovniku, dva puta tjedno imaju kuhani školski obrok.

Osnovna škola Ludbreg // Foto: Tomica Letina