koprivnička knjižnica

Ne propustite izložbu knjiga i građe posvećene Boženi Loborec

11:48h
0
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin
Knjižnica i čitaonica Fran Galović // Foto: Matija Gudlin

Izložba knjiga i dokumentarne građe posvećena 90. obljetnici rođenja koprivničke književnice Božene Loborec može se razgledati u izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović do nedjelje, 12. lipnja.

B. Loborec rođena je u Koprivnici 2. lipnja 1926. godine. Mladenaštvo i sazrijevanje teku joj u okrutnom vremenu Drugog svjetskog rata. Godinama je radila kao nastavnica materinjeg jezika, prvo u Kotoribi, a potom u Koprivnici. Od 1981. pa sve do odlaska u mirovinu 1988. godine radila je kao direktorica Gradske knjižnice i čitaonice u Koprivnici afirmirajući je kao relevantno središte kulturnog i javnog života grada.

Paralelno se bavila književnim i publicističkim radom za djecu, mlade i odrasle. Godine 1975. primljena je u Društvo hrvatskih književnika. Objavljeno joj je šest knjiga za života, a dvije posmrtno. Književnu afirmaciju stekla je zbirkom kajkavske poezije Čez mene ljudi idu, a zatim knjigama Četiri dječaka i jedan pas. Slijede satiričke pjesme Bajkači, zbirka štokavskih pjesama Dječak je korak do prašume, knjiga eseja Skriveno u riječima koprivničkih pisaca, knjiga kajkavske poezije Za moje blizance, postumo izdane satire pod pseudonimom Ivan Husni Tri fertala na čušpajz i zbirka pjesama Kad smo bili zečevi.

Umrla je 3. siječnja 2003. godine u 77. godini od teške i neizlječive bolesti. Ostala je zapamćena kao književnica čija je narav bila slobodoumna i pomalo kontroverzna. Voljela je zadirati tamo gdje malograđanskoj sredini to nije bilo poželjno.

čitam...