7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
najnovije iz stožera

NOVO Koronavirus ne jenjava, u Hrvatskoj 790 zaraženih opasnom bolešću
N

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, kod nas je šest osoba zaraženo koronavirusom, otkrio je to županijski Stožer na današnjoj presici. 

Ne propustite

Nacionalni Stožer civilne zaštite predvođen ministrom zdravstva Vilijem Berošom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem odredio je kako će presice za izvještavanje javnosti sada održavati jednom dnevno, u 14 sati. Dosad je bila praksa da se održe dvije na dan, u 9 i 16 sati.

Jučerašnje informacije otkrile su kako je zaraženo bilo 713 osoba, a šest ih je preminulo. Na respiratoru je bilo 26 ljudi.

Današnje informacije su sljedeće. U Hrvatskoj je sada zaraženih 790, odnosno 77 novih bolesnika od jučer.

Odrađeno je 6404 testiranja. Preminulih osoba je šest, dok je na respiratoru 27 osoba. U odnosu na jučer oporavilo se 12 osoba, tako da je ukupan broj 64.

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, kod nas je šest osoba zaraženo koronavirusom, otkrio je to županijski Stožer na današnjoj presici.

– Evidentirano je 3470 dojava o kršenju mjera, a izvršenim provjerama 928 osoba uhvaćeno je kako krši mjere samoizolacije o čemu je izviješten Državni inspektorat – rekao je ministar Božinović.

Šest policijskih službenika pozitivno je na koronavirus. Božinović je pozvao da nitko ne mora provjeravati policiju radi li svoj posao, jer ona to sama čini i strogo kažnjava propuste.

Foto: Matija Gudlin
Davor Božinović // Foto: Matija Gudlin

– Svaki pojedinac drugačije proživljava propisane mjere zaštite, no ono što je bitno u ovoj situaciji da vlada solidarnost, zajedništvo, ali i disciplina. Koristim priliku da se zahvalim svim građanima koji se drže mjera jer tako pomažu cijeloj zajednici – dodao je Božinović, nakon čega je riječ pripala Krunoslavu Capaku.

– Ohrabrujuće je što veliki broj naših stanovnika provodi higijenske i ostale mjere koje propisuje stožer, ostaje u svojim doomvima i održava svoju distancu i pomaže sugrađanima koja im je potrebna. No, ponekad se dogodi da imamo slabu kariku. Postoji onaj jedan manji dio koji se ne pridržava i krši mjere. Svaki dan ima prekšritelja samoizolaciju. Na sreću, ima onih koji su se sami stavili u samoizolaciju. Ponekad je potrebno, kad se donese neka mjera, osigurati provoditelje te mjere. Netko to treba sve nadzirati. Mi epidemiolozi svakako nismo oni koji to moramo raditi, to radi policija. Ja bih u tome pohvalio policiju i mislim da oni to rade odlični. Nekad nas se pita da komentiramo neku sitauciju gdje nismo saslušali i jednu i drugu stranu pa naša ocjena nije objektivna.

Podsjetio bih sve da smo uložili silan trud da balansirano donesemo ove mjere, da se život nastavi koliko je god to moguće dalje i bez namjere da kršimo ljudska prava i prava naših građana, a sve u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa.

Često smo pitani za brojke, a nitko od nas ne može točno znati koliko će sve ovo trajati. Brojke su nezahvalne. Teško je procijeniti hoće li se građani držati mjera ili neće. Iznio sam osobnu procjenu do kad će sve trajati. To se može pokazati pogrešnim, može biti i prije. To je procjena nas nekoliko koji smo razgovarali o brojkama i o krivulji. Zaključili smo da je početak šestog mjeseca taj gdje bi mogli popuštati s mjerama, a ne da će 1. lipnja prestati mjere koje smo propisali – rekao je Krunoslav Capak u podužem izlaganju.

Vili Beroš osvrnuo se na broj respiratora za koje se svi probjavaju da neće biti dostatni.

– O tome smo razmišljali i imamo dogovoreno 250 respiratora koji će postupno ulaziti u RH. Imamo ponude i drugih proizvođača, poglavito istočnih, no prije primjene moramo proći sigurnosne provjere.

– Virus se prenosi kontaktom. Ako se odgovorno ponašamo iz dana u dan broj zaraženih može biti manji. Sve je na vama, na meni, na nama. Ako održavamo higijenu, mogućnost prijenosa možemo smanjiti na najmanju. Naša sudbina je u našim rukama – rekao je glasno apelirajući na sve.

Koliko je prosječni period izliječenja od utvrđivanja zaraze do liječenja, bilo je pitanje za Alemku Markotić.

– Na 700-tinjak potvrđenih 60-ak oporavljenih nisu brojke na koje se može raditi statistika. Inicijalno je bilo veći broj bolesnika srednje i mlađe dobi i oni su se brže oporavili. Nisu se svi oporavili, ali su bili dobro i imali su uvjete da budu doma. Upravo radimo na revidiranju postupnica toga kada koga hospitalizirati, kada koga pustiti. Sve će biti sukladno stanju bolensika, to prvo moramo kategorizirati i to će onda imati jasne činjenice i postupanja. Ono što se danas zna, negdje oko 23, 24 dana mogu biti pozitivni. Ta situacija se rješava epidemiološki. Neki bolesnici su 14 dana pod opservacijom, kasnije će biti još dva tjedna pod nadzorom, dakle ukupno 28 dana – rekla je Alemka Markotić.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

USPJEH

Antonio Kolar i Borna Bojkić opravdali očekivanja na državnom natjecanju iz informatike

Učenici Strukovne škole Đurđevac i ove su godine na državnom natjecanju iz informatike bili uspješni. U kategoriji razvoj softvera...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×