Sastanak stožera civilne zaštite

VIDEO Od sutra zabrana posjeta u koprivničkoj bolnici, zdravstvene ustanove poručuju: Nema panike od koronavirusa, svi smo spremni

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, istaknuo je da je bolnica i osoblje u njoj potpuno spremno i educirano, što se vidjelo i po jučerašnjem slučaju, koji je poslužio kao korisno testiranje protokola.

19:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Nema panike oko koronavirusa, zaključak je nakon sastanka Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Nakon što je jučer, kao što smo prvi pisali, u Opću bolnicu Dr. Tomislav Bardek zaprimljena pacijentica sa sumnjom na koronavirus, danas je u prostorijama Županijske uprave održan sastanak na kojemu su se odredili daljnji koraci svakoga segmenta civilne zaštite u županiji.

Foto: Ivan Balija
Ratimir Ljubić // Foto: Ivan Balija

Načelnik Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić naglasio je da zdravstvene ustanove međusobno komuniciraju, no da su i odlučili imati sastanak svakoga dana, s obzirom na to da se situacija s koronavirusom stalno mijenja.

– Panike nema, u našoj županiji koronavirusa nema, no normalno je da je strah stanovništva velik. No, sve se poduzima da su svi sigurni i da imaju protokole po kojima mogu doći do adekvatne zaštite – rekao je Ljubić.

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, istaknuo je da je bolnica i osoblje u njoj potpuno spremno i educirano, što se vidjelo i po jučerašnjem slučaju, koji je poslužio kao korisno testiranje protokola.

Foto: Ivan Balija
Mato Devčić // Foto: Ivan Balija

– Već samim javljanjem koronavirusa u Kini, u Koprivnici smo izvršili početne provjere što se tiče smještaja, mogućnosti stvaranja izolacije, opremljenosti zaštitnim sredstvima i edukaciji zaposlenika oko zbrinjavanja pacijenata sa zaraznim bolestima visoke infektivnosti. Bolnički sustav je, dakle, i prije ovog tjedna bio spreman, svi elementi su zadovoljeni, imamo i mogućnost smještaja pacijenata sa sumnjom ili s potvrđenim koronavirusom, a i naši zaposlenici su kvalitetno educirani. Važno je reći da je situacija vrlo dinamična i mijenja se iz dana u dan. Jučer ste mogli pratiti situaciju u kojoj smo imali pacijenticu sa sumnjom na infekciju koronavirusom, to se pokazalo kao lažni alarm, ali vrlo je dobro za sustav jer smo testirali neke segmente u reagiranju na takvu situaciju – zadovoljan je dr. Devčić.

Dodao je i da se od sutra uvodi zabrana posjeta u bolnici, prema naputku Ministarstva zdravstva, a informacije će se davati telefonski.

Foto: Ivan Balija
Draženka Vadla // Foto: Ivan Balija

Nastavlja se normalna dinamika svih operacijskih programa, svih pregleda u bolnici, sve dijagnostike koja je već zakazana, nikakvog produljenja listi čekanja neće biti – poručuje ravnatelj koprivničke bolnice.

S današnjim danom dva su potvrđena slučaja koronavirusa u Hrvatskoj (op. a. u međuvremenu je potvrđen i treći), podsjetila je dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, te je pojasnila protokol koji je na snazi.

Ključno je je li osoba boravila na području Kine unazad 14 dana, u Južnoj Koreji od 16. veljače ili u Italiji od 19. veljače. Prema sadašnjem protokolu, koji se stalno mijenja, pacijenti koji dolaze iz ugroženih područja trebaju se stavljati u samoizolaciju. Po dolasku u Hrvatsku, granični policajci detektiraju da su stigli iz ugroženih područja u upućuju se sanitarnom inspektoru. Sanitarni inspektori na granicama izdali su šest rješenja za naše sugrađane koji su bili u Italiji i Južnoj Koreji i oni su stavljeni pod zdravstveni nadzor. On podrazumijeva da se svakodnevno javljaju epidemiologu i izvještavaju o svom zdravstvenom stanju. Nitko od njih zasad nema nikakve smetnje. Ako dođe do nekih simptoma, onda ćemo vidjeti koje daljnje korake poduzimamo – rekla je dr. Vadla.

Dr. Vadla pozvala je i sve one koji ulaze u Hrvatsku iz ugroženih područja da, ako ne dobiju rješenje s brojem epidemiologa, sami nazovu na za to određene brojeve:
radnim danom: 681-401, 655-121
neradnim ili radnim vremenom: 098592215

Dan civilne zaštite
Vjekoslav Štimac // Foto: Ivan Brkić

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, Vjekoslav Štimac, naveo je da još nema zabrane javnih okupljanja pa će se tako, primjerice, i utakmica Slavena Belupa i Varteksa te utakmica Podravka Vegete i njemačkog Thuringera održati pred publikom.

– Najnovije informacije kažu da su zemlje iz kojih dolaze mogući zaraženi Kina, Hong Kong, Japan, Singapur, Južna Koreja, Iran te četiri pokrajine u Italiji, Lombardija, Veneto, Emilia-Romagna i Piemont – nabrojio je Štimac.

Više savjeta i informacija o koronavirusu možete pročitati i OVDJE.

Županijski krizni stožer o koronavirusu u Podravini i Prigorju

Gepostet von Epodravina.hr am Mittwoch, 26. Februar 2020

čitam...
Loading...