16.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
stručnjak

Odlikovani kinološki sudac i lovac Petar Klarić jedan je od najcjenjenijih u svom poslu. U moru šampiona prepoznaje baš svakog: Što je pas bliži standardu to je bolji
O

Labradori su jako pametni psi, za djecu idealni. U Americi nema kuće koja nema psa, a 80 posto kuća ima labradora. Danas kvalitetan labrador košta 500, 600 eura. Imate i za 200 eura, ali imate auto 'fiću', a imate i Mercedesa, kaže Klarić.

Ne propustite

Petar Klarić jako je poznato ime u svijetu kinologije, nešto poput Matea Beusana u svijetu nogometnog suđenja. Dok je Beusan odavno u mirovini i ne dijeli pravdu nogometnim travnjacima, Klarić sa 77 godina na leđima i dalje putuje po Hrvatskoj po raznim natjecanjima i izložbama pasa te obnaša ulogu kinološkog suca.

Za one koji ne znaju kinologija je znanost o psima, a kinološki sudac je osoba koja ocjenjuje pse na izložbama. A to je sve samo ne lak zadatak. A kako se postaje kinološki sudac?

– Treba imati najmanje 18 godina, treba znati jedan strani jezik i imati najmanje srednju školu. Mora biti član kinološkog društva. Da bi netko bio sudac, mora imati prije svega psa. Kakvog psa ima, takav ispit polaže. Ima više vrsta kinologija – govori nam u uvodu Petar Klarić pa nastavlja:

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Onda mora imati pet stažiranja i pet volontiranja. Ima dvije vrste sudaca, jedni koji sude eksterijer, a drugi su za rad u polju. Govorimo o lovnim psima. Ja sam sudac za obje skupine. Međunarodni sam sudac, sudio sam puno vani, po Rusiji, Češkoj, Estoniji, Slovačkoj i dr. – priča.

Kinologija je podijeljena u 10 FCI grupa: Ovčarski i stočarski psi, Pinčeri i Šnauceri, Molosi i švicarski pastirski psi, Terijeri, Jazavčari, Špic i primitivni tip pasa, Psi tragači, goniči i srodne vrste, Ptičari, Retriveri, šunjkavci, psi za vodu, Psi za pratnju i igru, Hrtovi.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Da bi bio sudac prije svega moraš biti lovac, govori nam Petar. Lovac je 43 godina, a 38 godina je sudac. 25 godina je predavač i ispitivač u Hrvatskom kinološkom savezu. Svi koji jednog dana žele biti suci moraju doći pred njega u komisiju kad polažete ispit. A polaganje ispita je posebna priča. Svaka od 10 FCI grupa pasa ima još sekcija. Petar Klarić član je ispitnih komisija za lovačke pse.

– Vi npr. polažete ptičare. Njih ima šezdesetak, sedamdesetak, a možete ih odjednom polagati samo pet. 28 put sam išao polagati. Kad sam bio na zadnjem ispitu za suce došla je jedna magistra geologije i rekla kak’ još nije vidjela tak teške ispite. Nije položila – govori on. Postoji stotine knjiga o kinologiji.

Kinološki klub Đurđevac djeluje 40 godina. Petar Klarić je predsjednik 35 godina. Donedavno je predavao na Veterinarskom fakultetu lov na pse – španijel.

Već petnaestak, dvadeset godina svake godine sudi po najvećim državnim prvenstvima, po najvećim izložbama pasa. U sjećanju mu je ostalo suđenje u Moskvi i Talinu.

– Prije svega postoji standard. Da bi ja mogao suditi u Zagrebu, Međimurju, Portugalu ili bilo gdje, moram poznavati njihov standard. Što je pas bliži standardu to je bolji. Veličina, visina, oblik glave, oči, šape, noge, rep, zavisi od pasmine. Najviše kod svakog psa se gleda glava. Labrador npr. mora biti snažan, jak u prsima, glava velika, rep mora biti debel’… – opisuje nam dugogodišnji sudac.

Hrvatska ima šest autohtonih vrsta pasa, govori nam Klarić. Dalmatiner je svakako najpoznatiji i najlakše ga je raspoznati, dok su to još: istarski oštrodlaki gonič, istarski kratkodlaki gonič, tornjak, posavski gonič i mali međimurski pas – međi, rekao nam je Klarić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

UZGAJANJE PASA

– Uzgajam pse 45 godina. Ptičari su mi najdraži psi, kratkodlaki i oštrodlaki. Imam labradora starog 12 godina. 24 kuje je pario, šampion je Hrvatske. Sad je tu doma, ‘zdebljal’ se – priča nam Klarić smiješeći se i pokazuje nam na crnog šampiona. Na prva natjecanja i izložbe vodio ga je pod krinkom, zapravo nije otkrio da je to njegov labrador, jer svašta bi rekli. A on je pobjeđivao – priča nam ovaj Đurđevčanin.

Kad jedan pas pobijedi na tri izložbe, od tri različita suca, ne od jednog, onda dobije šampionsku titulu prvak Hrvatske. 

Labradori su jako pametni psi, za djecu idealni. U Americi nema kuće koja nema psa, a 80 posto kuća ima labradora. Danas kvalitetan labrador košta 500, 600 eura. Imate i za 200 eura, ali imate auto ‘fiću’, a imate i Mercedesa, kaže Klarić.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svi psi doma mu se super slažu, svi su jako dragi i slušaju ga, dobro su dresirani. Doma ima kratkodlakog ptičara, oštrodlakog ptičara, labradora i francuskog buldoga. Veselo je to društvo, uvjerili smo se sami. Igra bi trajala do prekosutra da njihov gazda nije to razdvojio pomalo. Francuski buldog ima najveće povlastice, ona je obiteljska maza i slobodno se kreće po kući i veselo dočekuje goste.

Kako i ne bi bili, kad im je gazda vrsni poznavaoc pasa koji je još sada daleke 2007. godine dobio zlatno odlikovanje Izvršnog odbora Hrvatskog kinološkog saveza, jedno od najvećih priznanja. Petar Klarić ima sate i sate zanimljivih priča o psima. U životu ih je vidio nekoliko milijuna, ali imamo dojam da se svakog sjeća. U moru šampiona on prepoznaje svakog.

Foto: Ivan Balija
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Zlatni pir

FOTO/VIDEO Marija i Franjo Pintić zajedno su pola stoljeća, otkrili su nam recept: “Ne treba biti previše dobar, treba biti i oštar”

Prije 50 godina započela je ljubav jednog križevačkog para. Marija i Franjo Pintić bračni su par koji dolazi iz...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×