26.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Održana tribina „Politika treba žene“ // Zastupljenost žena u politici još je uvijek premala
O

Ne propustite

U okviru kampanje«Politika treba žene», koju kontinuirano provodi županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, održana je istoimena tribina, na kojoj je gostovala predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Nansi Tireli. Govorila je o sudjelovanju žena u aktualnom mandatu u općinama, gradovima i županijama na području Hrvatske, kao i o položaju žena u hrvatskoj politici.

Predsjednica Povjerenstva Verica Rupčić je podsjetila na sadašnju političku participaciju žena u općinama, gradovima i skupštini KKŽ, gdje je očita podzastupljenost žena. Podršku ženama u politici i radu PZRS je dao zamjenik župana Ivan Pal , koji smatra da žene zaslužuju bolje pozicije u političkom smislu jer su odgovornije i bez obzira na životne prioritete, svemu pa i politici se posvećuju u potpunosti te su i njihovi rezultati bolji.

O svojim pozitivnim iskustvima u političkom smislu su govorile predsjednica ŽS Milica Fuček i saborska zastupnica Marija Vukobratović, koje su napomenule da je njihova stranka već istaknula kandidature za gradonačelnice u sva tri grada, kao i za zamjenicu župana.

Iako su na tribinu bili pozvani čelnici općinskih, gradskih i županijskog nivoa svih političkih stranaka, izostala je većina pa je i to svojevrsni pokazatelj situacije, a rezultati kampanje će se vidjeti kad budu predane kandidacijske liste, odnosno kod objave izbornih rezultata.

Kroz raspravu su iznesene činjenice da je primjetna razlika između urbanih i ruralnih sredina jer više žena zainteresiranih za politički angažman ima u gradovima. Tome u prilog ide i saznanje da na tribini nije bilo niti jedne načelnice.

Zaključcima je definirana potreba uvažavanja zakonske odredbe o 40-postotnoj zastupljenosti žena na listama, s naglaskom na važnost redoslijeda na listama, koji garantira u zadanom postotku i ulazak žena u predstavnička tijela.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Lice godine Sjeverozapadne Hrvatske

FOTO Mlada Rebeka Vidić stala je pred naš objektiv i otkrila sve čari modelinga: Za postati miss važnija je kultura i obrazovanje od ljepote

Mlada, lijepa, uspješna i skromna Rebeka Vidić iz Virja nedavno se okitila titulom Licem godine Sjeverozapadne Hrvatske. Pobjednička titula, uz...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×