19.8 C
Koprivnica
Srijeda, 26. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
komunalac diže cijene

Odvoz otpada poskupljuje 13 posto! N. Tetec: Nismo imali izbora zbog Piškornice, poskupljenje je minimalno
O

Poskupljenje je minimalno, tek toliko da pokrijemo tu razliku koju od srpnja moramo plaćati za odlaganje na Piškornicu koja je podigla cijene iako nam nije jasno koji su to novonastali troškovi s njihove strane da bi to i opravdali, rekla je Tetec. 

Ne propustite

S prvim danom listopada poskupljuje odvoz otpada svima kojima uslugu odvoza pruža koprivničko Gradsko komunalno poduzeće Komunalac. Prema novom cjeniku odvoz otpada poskupljuje 13 posto.

Konkretno, kanta od 80 litara čije je pražnjenje do sada koštalo 38,78 kuna po novom će se plaćati 43,68 kuna, ona od 120 litara s dosadašnjih 58,17 kuna će stajati 65,52 kuna, spremnik od 240 litara s 116,35 poskupljuje na 131,03 kune pa nadalje, ovisno o litraži kante koju predajete.

Razlog poskupljenja ove usluge GKP Komunalca je novi cjenik koji je uvela Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o., s prvim danom srpnja o čemu smo tada i pisali.

Kako nam je potvrdila Nataša Tetec, predsjednica Uprave Komunalca, novi je cjenik formiran nakon opsežne i višetjedne analize. Nakon što ga odobri Savjet za zaštitu potrošača bit će proslijeđen na potpis gradonačelniku Mišelu Jakšiću, ujedno i predsjedniku Skupštine GKP Komunalac.

Foto: Ivan Balija
Nataša Tetec // Foto: Ivan Balija

– Nismo imali izbora. Poskupljenje je minimalno, tek toliko da pokrijemo tu razliku koju od srpnja moramo plaćati za odlaganje na Piškornicu koja je podigla cijene, iako nam nije jasno koji su to novonastali troškovi s njihove strane da bi to i opravdali – rekla je Tetec.

Kako pojašnjavaju iz Komunalca, na novim akontacijama kućanstva će dobiti račun za fiksni dio usluge i DVA odvoza mjesečno (do sada je uz fiksni dio bio jedan odvoz).

– Prema analizama uplatnica koje kućanstva dobivaju uz akontacije (tzv. ‘dug po obračunu’) velik broj kućanstava redovito koristi dva odvoza mjesečno, pa će ovaj način naplate pojednostaviti i ‘skratiti put’ većini korisnika – objasnili su.

Sedam okolnih općina već je dobilo cjenike na prihvaćanje, a za tjedan dana nove će cijene biti na snazi.

Marijan Blažok, direktor Piškornice sanacijskog odlagališta d.o.o., objasnio je da su cijene podignute prvenstveno iz razloga kako bi produljili vijek trajanja odlagališta do početka rada RCGO Piškornica.

– Smanjujemo količine prihvata otpada. S 35 tisuća tona nagodinu ćemo doći do 29 tisuća tona pa do do krajnjih 21 tisuću tona. Ovaj kapacitet planiramo čuvati do otvaranja RCGO Piškornica – veli Blažok.

Foto: Ivan Balija
Marijan Blažok // Foto: Ivan Balija

Kako bi smanjili enormne količine otpada koji svakodnevno stižu na odlagalište, iduće godine ukinut će prihvat glomaznog otpada, potvrdio je.

– Za razliku od drugih odlagališta, mi iz prihoda moramo vraćati kredit, a istovremeno skupljamo i sredstva za sanaciju odlagališta. Unaprijed nam je zadano 70 posto troškova – objašnjava Blažok.

Predviđene kazne za neiznošenje otpada, odlaganje u krive spremnike?

Uz izmjene i dopune cjenika usluge odvoza miješanog komunalnog otpada Savjet za zaštitu potrošača na uvid će dobiti i cjenik ugovornih kazni za kućanstva i poslovne subjekte koji ne igraju po pravilima.

Kaznu je moguće zaraditi za iznošenje veće količine otpada od ugovorenog, za odlaganje u krive spremnike, za uništavanje kante, neiznošenje spremnika na javnu površinu, ali i nepredavanje otpada.

Kako je objasnila Tetec, navedene kazne godinama su tu, no ne primjenjuju se.

– Nismo izdali ni jednu kaznu iako je to zakonski moguće. Još smo uvijek u fazi prilagodbe i edukacije građana o odvajanju otpada. To činimo kroz medije, našu web stranicu, tiskanjem listića i to sa svim uzrastima, od vrtićke dobi, školaraca pa do onih najstarijih. Koji je rok za edukaciju, nismo definirali, a sve dok on traje, nećemo ni kažnjavati – zaključila je šefica Komunalca.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koprivnička špica

Je li ovo najcool pletena torbica koju ste vidjeli? Zgodna brineta pokazala i jedinstvene sandale

Ne znamo kako vi, ali nama je ova pletena torbica baš cool i ne sjećamo se kad smo zadnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×