7.9 C
Koprivnica
Utorak, 23. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Problemi s Piškornicom

Općina Koprivnički Ivanec sama će provesti analizu vode iz potoka Gliboki, načelnik Švegović: Bojim se da bi se i nama mogao dogoditi Slavonski Brod
O

Kako kaže, strah ga je da bi te vode mogle završiti i u podzemnim vodama, s obzirom na šljunkovito tlo, te da će stanovnici koji nemaju vodovod piti zagađenu vodu.

Ne propustite

Načelnik općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović (HSS) i čelnik županijskog HSS-a Mladen Mađer izrazili su nezadovoljstvo situacijom na Piškornici, a pogotovo reakcijama nakon što je prošli tjedan uočeno da je potok Gliboki pocrnio, za što sumnjaju da se dogodilo zbog ispuštanja procjednih voda s odlagališta otpada u vodotok.

Kako je naglasio Mađer, to je kulminacija zanemarivanja opasnosti koju Piškornica predstavlja za cijelu Podravinu, a kao odgovornog drži župana Darka Korena, ujedno i predsjednika skupštine Piškornice.

– Prema informacijama koje imamo, zagađenje potoka Gliboki dolazi iz odlagališta otpada Piškornica. U par navrata smo zbog Piškornice skoro imali ekološke katastrofe. Po nekim saznanjima, došlo je do izlijevanja iz bazena Piškornice i ulijevanja vode u potok koji se spaja s Glibokim. Zanimljivo je da župan Koren, koji bi se trebao brinuti za zdravlje žitelja županije, ne čini praktički ništa, kao ni kada je znao da tvrtke u Piškornici nemaju nadzorne odbore. Nema pojma što se događa jer mu je bitnije kadroviranje po županiji, kumske veze i korištenje županije kao bankomata – oštar je bio Mađer.

Mladen Mađer // Foto: Sanjin Bojić

Dodao je i kako ga kao saborskog zastupnika brine to hoće li se poštivati direktive Europske unije oko gospodarenja otpadom ili će se plaćati penali, pogotovo zato što mu cijela situacija oko Piškornice ne ulijeva povjerenje. Zato je još jednom istaknuo stav stranke da se otpad mora prestati nagomilavati.

– Neophodno je da predsjednik skupštine Darko Koren da ostavku na tu poziciju i da na to mjesto dođe načelnik Mario Švegović – smatra Mađer.

Načelnik Švegović otkrio je da nije samo inspekcija uzela uzorak vode iz potoka kako bi vidjela postoje li štetne tvari u njemu, već je to učinila i općina zbog vlastite analize.

– I mi ćemo napraviti analizu, nakon što stignu rezultati njihove, pa ćemo usporediti da vidimo poklapaju li se. To će sigurno napraviti neki nezavisni laboratorij, a ako treba, sam ću platiti analizu svojim novcem. Ako se radi o procjednim vodama iz jama, evidentno je da je došlo do izlijevanja zbog prevelikih količina. Ne želim ulaziti u sastav tih voda, to će pokazati analiza – rekao je Švegović.

Piškornica
Piškornica // Foto: Ivan Brkić

Kako kaže, strah ga je da bi te vode mogle završiti i u podzemnim vodama, s obzirom na šljunkovito tlo, te da će stanovnici koji nemaju vodovod piti zagađenu vodu.

– Znamo da trenutno vlada problematika oko pitke vode u Slavonskom Brodu. Bojim se da bi se i nama mogao dogoditi Slavonski Brod – upozorio je načelnik.

S Mađerom se slaže u tome da otpad više ne bi trebao ići na Piškornicu zato što je prenatrpana te da postoje i druga odlagališta na koja bi se mogao rasporediti.

– Ako se ovako nastavi, bit ćemo prisiljeni napraviti nešto da to prestane. Lako je županima ostalih triju županija koje voze smeće u Koprivnički Ivanec, njih baš briga jer se to ne događa na njihovom području, a naš župan ne bi smio imati isti stav kao oni – zaključuje Mađer.

Župan Koren kratko je komentirao optužbe HSS-a na njegov račun.

– Ne želim se baviti političkim diletantima, a za sve ono što me optužuju, upućujem ih da se obrate upravama nadležnih društava na Piškornici – rekao je župan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kulturno događanje

FOTO/VIDEO Brojni ljubitelji umjetnosti došli na otvorenje izložbe Stjepana Kečkeša u Virju, evo kako je bilo

Stjepan Kečkeš, slikar iz Virja, posebna je pojava naivnog slikarstva. To je i jedan od povoda zašto je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×