Održan Glavni odbor SDP-a

Osam kandidata borit će se za mjesto predsjednika, Pros: Pokazalo se koliko je SDP velika demokratska stranka

16:48h
0
Dogradonačelnik Dražen Pros rekao je da je povjerenstvo na terenu i da nema mjesta panici
Dražen Pros // Foto: arhiva

Za zamjenika Zorana Milanovića na toj poziciji vlada velik interes – kandidature su najavili Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Vesna Škulić, Gordana Sobol, Domagoj Hajduković, Karolina Leaković i Davor Bernardić.

Danas se sastao Glavni odbor SDP-a, a glavna tema bili su unutarstranački izbori za novog predsjednika stranke.

Za zamjenika Zorana Milanovića na toj poziciji vlada velik interes – kandidature su najavili Tonino Picula, Ranko Ostojić, Orsat Miljenić, Vesna Škulić, Gordana Sobol, Domagoj Hajduković, Karolina Leaković i Davor Bernardić. Glavni odbor održat će se ponovno 5. studenog kada će biti i definirana lista kandidata za predsjednika stranke.

Dražen Pros iz koprivničkog ogranka SDP-a nazočio je Glavnom odboru, no još se ne želi izjasniti o tome kojeg kandidata podržava.

– Prvo treba vidjeti kandidature koje će biti, tko će skupiti potpise, kakva će biti predstavljanja. Sve svoje kolege koji su najavili kandidature izuzetno cijenim, no pričekajmo da te kandidature budu pravovaljane – rekao je Pros.

Na Glavnom odboru raspravljalo se i o nedavnom neuspjehu na parlamentarnim izborima, no zaključci o razlozima ostavljeni su za neku buduću prigodu.

– Bila je vrlo kvalitetna i konstruktivna rasprava, pokazalo se da je SDP velika demokratska stranka i da se sve pobjede ili porazi dobro podnose, kao što kažu “Primati bez oholosti, gubiti bez žaljenja”. Detaljnija analiza sigurno će biti i na idućem Glavnom odboru – zaključio je Dražen Pros.

SDP-ov vršitelj dužnosti gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić  je već ranije najavio podršku kandidaturi Orsata Miljenića te nam kratko rekao da pri pri tome ostaje.

S njim se slaže i Milivoj Androlić, povjerenik SDP-a u Koprivničko-križevačkoj županiji.

– Nitko od najavljenih kandidata nije autsajder i svatko od njih bi donio nešto novo i svježe u SDP. Već sada podržavam kandidaturu jednoga od njih, a to je Orsat Miljenić – rekao nam je Androlić.

Istaknuo je da je toliko broj kandidata svakako dobra stvar za stranku jer pokazuje da je svatko pozvan da se kandidira te da ima jednake šanse.

– SDP ponovno unosi svježinu u izborni stranački sustav u Hrvatskoj, i s ovim brojem kandidata i s pravilom “jedan član, jedan glas” koje su prihvatile i druge stranke. Čeka nas uzbudljiva jesen u SDP-u – najavio je Androlić.

Osim toga, napomenuo je da je danas pokrenuta inicijativa za demokratiziranje izbora ostalih tijela stranke, odnosno da se na demokratičniji način biraju članovi Glavnog odbora i predsjedništva. Naime, dosad su članove birali svi – primjerice, članove iz Koprivničko-križevačke županije birali su delegati iz Splita, Dubrovnika i svih ostalih ogranaka SDP-a. Prema novom prijedlogu, članovi bi se trebali birati unutar županijskih organizacija. Androlić vjeruje da će ta novost biti prihvaćena već na sljedećem Glavnom odboru, a bila bi to još jedna novina u stranačkom sustavu u Hrvatskoj.

Izbori će se održati 19. studenog, a oni koji se žele kandidirati moraju skupiti 1000 potpisa u 30 dana. Ako bude potrebe za drugim krugom, on će se održati tjedan dana kasnije. Birat će se i novo rukovodstvo stranke, i to 3. prosinca, a oni koji žele u predsjedništvo moraju skupiti 400 potpisa u 30 dana.

čitam...
Loading...