9.1 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Osvojili međunarodnu nagradu // Zaklada Billa Gatesa darovala koprivničku knjižnicu s 1500 dolara
O

Ne propustite

Koprivnička knjižnica Fran Galović, jedna je od dobitnica Međunarodne nagrade za inovativne programe koji doprinose socijalnoj inkluziji u zajednici. Nagradu su osvojili s programom potpore Romskoj djeci i mladima, za svoj program korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i senzibiliziranja javnosti.

Knjižnica je sudjelovala na trećem po redu natječaju neprofitne organizacije EIFL (Electronic information for libraries) – Knowledge without boundaries. Pobjedilo je pet knjižnica – po jedna iz Afrike i Latinske Amerike i tri iz Europe. Jedna od europskih pobjednica, pored knjižnica iz Poljske i Ukrajine, je upravo knjižnica Fran Galović.

Svaki pobjednik dobiva nagradu u iznosu od US$ 1.500, (9000 kuna), koji financira Zaklada Billa i Melinde Gates (The Bill & Melinda Gates Foundation).

Priznanje i trofej bit će dodijeljeni europskim pobjednicima na međunarodnoj konferenciji za inovatore u narodnim knjižnicama u danskom gradu Aarhusu u lipnju 2013.

 

O nagrađenom programu Knjižnice i čitaonice »Fran Galović« Koprivnica

“JUMP IN THE TRAIN FOR A BETTER WORLD: lCT Support to Roma people” (“Uskoči u vlak za bolji svijet: potpora romskoj zajednici pomoću korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije i poduke u osnovnoj informatičkoj i informacijskoj pismenosti”).

Knjižnica i čitaonica Fran Galović  Koprivnica pomaže romskoj djeci i mladima da se lakše uključe u život lokalne zajednice i društva općenito svojim resursima (zbirkama, računalima, obukom za korištenje računala i interneta), kao i umrežavanjem sa stručnjacima različitih profila koji svakodnevno rade s romskom djecom,  romskim i drugim udrugama te lokalnim upravama i samoupravama na koprivničkom području.

Koprivnički knjižničari započeli su 2000. godine s programima kojima se ujedno senzibilizirala šira lokalna zajednica na potrebe i probleme Roma, njihovu tradiciju,  jezik i kulturu.

Od 2003. godine koprivnička Knjižnica obilježava 8. travnja, Svjetski dan Roma organizirajući radionice i književne susrete integracijskog karaktera, tj. zajedno za romsku i ne-romsku djecu.  Do sada su ti programi okupili oko 500 djece iz Koprivnice i okolice.

U 2007. godini u koprivničkoj knjižnici oformljen je Romski kutak pod nazivom „Romska knjižna polica” s oko 130 knjiga za djecu i odrasle.

U 2011. godini Knjižnica je započela s osnovnom podukom u računalnoj i informacijskoj pismenosti za sve svoje zainteresirane korisnike, uključujući i romske učenike i mlade Rome. Poduku provode knjižničari, a suradnja je ostvarena s romskom udrugom „Korak po korak” i Pučkim otvorenim učilištem, kao mostovima da se dođe do djece i mladih. Teme osnovne računalne i informacijske pismenosti koje se obrađuju su: uvod u korištenje računalnih programa, slanje elektroničke pošte, pretraživanje interneta, uvod u knjižnični e-katalog i elektroničke izvore.

Pročitajte objavu pobjednika EIFL-PLIP natječaja i zanimljive priče nagrađenih: http://www.eifl.net/news/five-libraries-win-eifl-plip-award-social-inc

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Sretan imendan svim Martinima!

Martin je današnji slavljenik. Martin je motivirajuća, zabavljena, realistična, pouzdana, neovisna i zgodna osoba.
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×