Zanimljive brojke

PAD SEZONSKOG ZAPOŠLJAVANJA Sve manje Podravaca i Prigoraca traži posao na Jadranu, jedna djelatnost još uvijek dominira

Kao što je i manje osoba ove godine na "morskim" sezonskim poslovima, tako će po njihovoj procjeni sezona i nastaviti.

18:00h
0
Foto: ingimage

Podravci i Prigorci, kao i svake godine, zaposlenje i zaradu traže i na Jadranu. Naravno, najpopularnija su zanimanja u ugostiteljskom sektoru, a doznali smo kakva je situacija ove godine.


Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Križevci, na sezonskim poslovima na području Jadrana zaposlene su 244 osobe iz Koprivničko-križevačke županije ili 88,4 posto od ukupnog sezonskog zapošljavanja.

To je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine manje za 81 osobu ili 24,9 posto.

– Prema županijama, najviše se osoba zaposlilo na sezonskim poslovima na području Istarske, 91 osoba, Primorsko-goranske, 71 osoba, i Splitsko-dalmatinske županije, 37 osoba – navode iz HZZ-a.

Kao što se može i očekivati, posao na moru najviše traže mladi. Tako je 65 osoba koje su našle posao na Jadranu u dobi od 20 do 24 godine, 35 ih je od 25 do 29 godina. Uočljivo je da se s povećanjem dobi smanjuje i broj osoba zaposlenih na sezonskim poslovima. Tako osoba iz najstarije dobne skupine, od 60 do 64 godine, ima samo šest.

Ugostiteljstvo i trgovina su najčešće djelatnosti, no ima i onih koji su pronašli netipičnija radna mjesta.

– Prema djelatnostima, najviše zapošljavanja na sezonskim poslovima je bilo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, 187 osoba, trgovini na veliko i na malo, popravku motornih vozila i motocikala, 16 osoba, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, 10 osoba, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 5 osoba, prijevozu i skladištenju, 5 osoba, te u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, 4 osobe – kažu iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kao što je i manje osoba ove godine na “morskim” sezonskim poslovima, tako će se prema procjeni sezona i nastaviti.

– Procjenjujemo da bi se ove godine na sezonskim poslovima na moru moglo zaposliti oko 280 osoba s područja naše županije. U 2017. godini ih je bilo zaposleno 384 – zaključuju iz HZZ-a.

čitam...