Koprivnički Ogranak Matice hrvatske

‘Pajo Kanižaj treba dobiti svoju školu, ulicu ili trg’

09:44h
0
Palača Matice hrvatske u Zagrebu, ishodište ogranaka // Crtež Fedora Vaića
Palača Matice hrvatske u Zagrebu, ishodište ogranaka // Crtež Fedora Vaića

Spomen-akademija u povodu 25. godine obnoviteljske Skupštine Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici održana je jučer, u utorak, u koprivničkoj gradskoj vijećnici u znaku podravskih književnika Frana Galovića i Paje Kanižaja.

– Zbog sveukupnih kulturnih i književnih zasluga za ‘celog sveta prestolnicu’ Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici predložit će Gradu da ime Paje Kanižaja, dobitnika nagrade za životno djelo grada nosi jedna buduća ulica ili trg, buduća osnovna škola koja se gradi te da financijski podrži projekt književne manifestacije Dani Paje Kanižaja – istaknuo je Dražen Ernečić, predsjednik koprivničkog Ogranka.

Objasnio je kako je Ogranak kroz više generacija matičarki i matičara svojim djelovanjem ostavio kulturni trag u Koprivnici. Osim brojne biblioteke u kojoj je do sad objavljeno 50 naslova, pokrenuta je 1994. godine Galovićeva jesen, a četiri godine kasnije književna nagrada Fran Galović. Nadalje, kapitalno izdanje Sabrana djela Frana Galovića u 6 knjiga u redakciji akademika Milivoja Solara dovršeno je 2010. godine, a za tu ediciju Ogranak je primio Zlatnu plaketu Matice hrvatske.