Pala presuda // Muljali na sve moguće načine, a križevački Poljocentar prevarili za pola milijuna kuna

11:17h
0
Ilustracija

Danijel Balog (40) iz Trnovca Bartolovečkog je kao direktor Veletrgovine Varaždin, sa Srećkom Đuretom iz križevačkog Poljocentra dogovorio kupovinu veće količine sredstava za zaštitu bilja, iako je bio svjestan da je račun tvrke u blokadi, te da robu nema čime platiti.

Kao sredstvo osiguranja plaćanja izdao mu je bianko zadužnicu, 12. ožujka, 2008. godine. Riječ o sredstvima za bilje vrijednima pola milijuna kuna, a novac Poljocentru nikada nije isplaćen.


Ponudili mu plaću od 1000 eura

Zbog cijelog je slučaja Balog završio na koprivničkom Općinskom sudu, gdje je u svoju obranu kazao da se ne smatra krivim.

ispričao je kako je upoznao Zorana Primorca, koji mu je ponudio da postane direktor firme, a da pritom nije znao da je Primorac izašao iz pritvora i da kamatarima duguje novac.

Primorac mu je, tvrdi, kazao da ima jednog Čeha koji bi preko firme uvozio bombone, čokolade, podvodne fotoaparate i da je to siguran posao. Obećano mu je i 1000 eura plaće te da će dobiti i službenu škodu, koju će Michael Halko uvesti iz Češke.

Njegov je posao bio da sređuje razne dozvole, carinske brojeve te da sve to ubrza temeljem svojih prijašnjih poznanstava.

Počeo je raditi 2005. godine, a prema njegovim riječima poduzeće je tijekom 2006. godine imalo šest milijuna prometa. Kazao je kako je u Poljocentar išao na razgovor sa Srećkom Đuretom jer mu je Primorac rekao da ima ljude koji će kupiti sredstva za bilje pa ako im Poljocentar odobri dulji rok plaćanja, moći će i platiti i zaraditi. Napomenuo je kako je tu robu prodao Primorac po jeftinoj cijeni, samo da izvuče novac.

Upoznali se u pritvoru

Đureti je Balog po nabavnoj cijeni nudio i fotoaparate, vrijednosti 70.000 eura, koji, tvrdi, još danas stoje neocarinjeni na skladištu u Jankomiru, a nudio mu je i opeku jer je pokušao zatvoriti dugovanja prema Konzumu u iznosu od 460.000 kuna, no opeka Veletrgovini nije isporučena.

Balog je kazao da se u rujnu 2005. i oženio te novac od svatova posudio Primorcu, da ovaj vrati kamatarima.

Za stečaj tvrdi da nisu imali novac, a suvlasnik Čeh je rekao da će pokrenuti uvoz, no to se nije dogodilo, a Veletrgovina je imala potraživanja od 32 milijuna čeških kruna.

Veletrgovina je u trajnoj blokadi od 2007. godine, a nalozi za plaćanje za čije izvršenje nije bilo sredstava na računu, iznosili su gotovo tri milijuna kuna.

Prije dvije godine, Balog je kazao da je saznao kako su se Halko i Primorac upoznali u pritvoru u Varaždinu gdje su sve i dogovorili te da se njih dvoje i danas čuju i da Halko Primorcu šalje novac.

Balog je nepravomoćno na Općinskom sudu u Koprivnici kažnjen s godinu dana zatvora, a Poljocentar je sa zahtjevom od 536.021 kuna upućen na građanski put parnice, obzirom da Veletrgovina Varaždin više ne postoji. Balog je dužan platiti i troškove oštećenika u iznosu od 17. 812 kuna.

čitam...