Peugeot RCZ R za Goodwood festival

08:10h
0
Peugeot RCZ R (2014)

Peugeot će na ‘Goodwood Festival od Speed’ predstaviti model RCZ R, snažniju izvedbu svog sportskog coupea koji ujedno postaje i najsnažniji serijski Peugeot ikada prozveden.

Peugeot RCZ R (2014) interijerZahvaljujući novom 1.6-litrenom motoru koji razvija 270 konjskih snaga i 330 Nm okretnog momenta te ispušta samo 145 g/km CO2, Peugeot RCZ R iznimno je i jedinstveno vozilo u smislu performansi i učinkovitosti. Specifično prianjanje uz cestu omogućava Torsen samoblokirajući diferencijal, zbog čega se postiže iznimna učinkovitost i dinamičnost u vožnji. Ovaj će model do 100 km/h juriti za manje od 6 sekundi, a s gotovo 170 KS po litri ugrađeni se agregat može svrstati među najbolje svjetske motore serijskih automobila. Kako bi se smanjila težina vozila, razvijeni su specijalni dijelovi, pa je novi RCZ R lakši za 17 kg od modela RCZ, koji ima 200 KS. RCZ R, težak 1280 kg, raspolaže omjerom težine i snage od samo 4,7 kg/KS.

RCZ R ističe se sportskim atributima, kao što su ukrasni krovni lukovi u crnoj mat boji i svjetla s tamnom titanskom pozadinom, koji pridonose profinjenom izgledu vozila i njegovim dinamičkim karakteristikama. Težište spušteno za 10 mm, te kotači od 19” poboljšavaju prianjanje uz cestu, a doprinose i impresivnom izgledu modela RCZ R. Specijalni naplatci u dvije boje – dijamant i crnoj mat, sportskog izgleda, u leguri imaju izbrušenu oznaku R. Dizajnirani su za optimalan smještaj i hlađenje novih, većih kočnica, a crvene kočione čeljusti s prednje strane imaju logo Peugeot Sport. Veliki fiksni stražnji spojler jamči najbolju aerodinamiku, te produžuje siluetu vozila. Specijalni stražnji difuzor izvrsno se uklapa, te integrira dvije kromirane i simetrične ispušne cijevi. Ispušni sustav je prerađen kako bi se poboljšale performanse i zvuk.

Sportski temperament RCZ R dokazuje i sljedećim podacima: maksimalna brzina od 250 km/h (elektronički ograničena), ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,9 sekundi, ubrzanje do 400 m iz mjesta za 14,2 sekunde i do 1000 m za 25,4 sekunde. Ubrzanje od 80 do 120 km/h iznosi samo 6,8 sekundi u zadnjoj brzini.

Nisko težište vozila, poboljšana aerodinamika (otpor/ potisna sila), specijalno podešavanje ovjesa (trag kotača, podešavanje kotača, širi naplatci za 0,5”) i gume Goodyear Eagle F1 Asymmetric 235/40 R19, jamče izvanredno prianjanje uz podlogu.

Ovjes i kotači donose nove amortizere i opruge povećane krutosti te omogućavaju veću okretnost vozila.
Samoblokirajući Torsen diferencijal osigurava maksimalan broj o/min, već od 1900, te daje modelu RCZ R odličnu stabilnost pri kočenju i u zavojima. Performanse i okretnost modela RCZ R rezultat su dugotrajnog prilagođavanja automobila, te brojnih probnih vožnji na stazi, posebno s testnim vozačima Peugeot Sporta.

Peugeot RCZ R (2014)Visoki zahtjevi kad je riječ o sustavu kočenja utjecali su na odabir 4-klipnih kočionih čeljusti, kojima se postiže veća krutost i bolji hod papučice, uz smanjenje težine vozila. Diskovi promjera 380 mm i debljine 32 mm su ugrađeni na aluminijski bubanj. Smanjena je težina vozila i poboljšano hlađenje kočnica, te unutrašnja ventilacija diskova, čiji je optimalan rad rezultat iskustva tvrtke Alcon. To osigurava izdržljivost sustava kočenja u svim uvjetima, pa je model RCZ R iznimno siguran i ima izvrsne performanse: primjerice, potrebno je manje od 61 metar za kočenje od 130 do 0 km/h.

U ponudi će biti četiri boje karoserije: crvena Erythrée, crna Perla Nera, siva Sidobre i bijela Perla. Kako bi se vozilo prilagodilo željama kupaca, RCZ R nudi bogatu opremu poput karbonske obloge krova u sjajnoj ili satenskoj boji, naljepnica za karoseriju i crnih kućišta vanjskih retrovizora. Bogatu sigurnosnu opremu i visoku razinu udobnosti nadopunjuju ksenon svjetla s funkcijom pranja i multimedijski sustav WIP Nav Plus.

Peugeot RCZ R svjetsku će premijeru imati u rujnu, na salonu automobila u Frankfurtu, a u prodaji će se naći početkom sljedeće godine.

izvor: auto-info.hr

 

čitam...