IZBORI UNUTAR HDZ-A

Plenković dominantno slavio u Podravini i Prigorju, Sobota: Pokazana je vjera da će Hrvatska i dalje biti garancija stabilnosti

Šef županijskog ogranka potvrdio je kako je izlaznost članstva malo ispod 37 posto, odnosno izašlo je 1899 glasača.

12:21h
0
Foto: Ivan Balija
Darko Sobota, Darko Koren i Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Ubrzo nakon što su unutarstranački izbori HDZ-a zaključeni, postalo je jasno kako će Andrej Plenković ostati predsjednik stranke. Aktualni hrvatski premijer dobio je uvjerljivo veći broj glasova od protukandidata Mire Kovača, potvrdilo je to Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a.

– Zahvaljujem članicama i članovima HDZ-a koji su poslali vrlo jasnu poruku kakvu stranku žele. Svih šestero kandidata našeg tima izravno je izabrano u najuže vodstvo. Imamo ozbiljan program i postignuća iza sebe. Dijelimo iste vrijednosti, isti smjer razvoja i HDZ-a i Hrvatske. HDZ je stranka desnog centra, na poziciji na kojoj upravo i treba biti. S ovako velikim političkim legitimitetom i povjerenjem članstva koje smo zadobili, uvjeren sam da će rejting HDZ-a rasti i da ćemo, jedinstveni, pobijediti na parlamentarnim izborima. U međuvremenu, naša Vlada već večeras nastavlja s aktivnostima radi suzbijanja epidemije koronavirusa – kazao je Plenković nakon izbora.

Iz Plenkovićeva tima Odvažno za Hrvatsku stižu i zamjenik predsjednika Tomo Medved te potpredsjednici Oleg Butković, Ivan Anušić i Branko Bačić te potpredsjednica Zdravka Bušić. Kovačev tim Opcije za promjenu predstavljali su Ivan Penava kao kandidat za zamjenika predsjednika te Davor Ivo Stier, Tomislav Tolušić i Milijan Brkić. Tu su i kandidati izvan timova, Hrvoje Tomasović i Ivan Kujundžić.

Foto: Ivan Balija
Predsjednik županijskog HDZ-a Darko Sobota // Foto: Ivan Balija
Plenković je u Koprivničko-križevačkoj županiji dobio 87 posto glasova, a Kovač 13 posto

Predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a Darko Sobota više je nego zadovoljan raspletom unutarstranačkih izbora.

– Ovo su prvi izbori po načelu jedan član, jedan glas, čime su izazvali određeni interes članstva. Hvala svima koji su izašli na izbore, a posebice onima koji su dali glas timu Andreja Plenkovića – započeo je Sobota, prenijevši također i Plenkovićevu zahvalu glasačima.

U kontekstu Koprivničko-križevačke županije, šef županijskog ogranka potvrdio je kako je izlaznost članstva malo ispod 37 posto, odnosno izašlo je 1899 glasača. U postocima, kazao je Sobota, Plenković je dobio 87 posto glasova, a Kovač 13 posto. U izboru za zamjenika predsjednika, Medvedu je pripalo 81 posto, a Penavi 19 posto.

– Svi članovi tima Andreja Plenkovića odnijeli su uvjerljivu pobjedu na području Koprivničko-križevačke županije, ali i svih 25 jedinica lokalne samouprave. Nešto je veća izlaznost bila u općinama nego u gradovima – rekao je.

U konačnici, prema Sobotinim riječima, ponovni izbor Plenkovića za predsjednika znači da su se članovi opredijelili za politiku koja se čvrsto nalazi na poziciji desnog centra, a orijentirana je na europsku politiku i pripadnost Europskoj uniji te najvećoj Pučkoj stranci u Europi, uvažavajući i poštujući tradicionalne vrijednosti hrvatskog naroda.

– Članstvo je prepoznalo poteze kroz rad stranke i rad hrvatske vlade kojoj je gospodin Plenković na čelu. Pokazana je vjera da će Hrvatska i dalje biti garancija stabilnosti – zaključio je.