nakon sastanka

Plenković otišao i izjave prepustio ministrici Tramišak, najavili su veliki razvojni ciklus u županiji, a na pitanje kako su putovali odgovorio župan

12:54h
0
Foto: Ivan Balija

Premijer Andrej Plenković nije ostao na izjavama za medije nakon sastanka u županiji, a u njegovo je ime, kao i u ime ministra prometa Olega Butkovića, govorila ministrica regionalnog razvoja Nataša Tramišak.

– Zajedno s predsjednikom Vlade rezimirali smo aktivnosti i projekte u županiji, u prostoru velikog investicijskog ciklusa od preko pet milijardi kuna. To je izgradnja drugog kolosijeka pruge Križevci-Mađarska, vrijednosti u rangu s Pelješkim mostom. Razgovarali smo o aglomeraciji u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, dotakli se sve problematike koja se sastoji od blage inflacije u smislu podizanja troškova investicija. Informirali smo premijera o tome da početak nastavka gradnje brze ceste ovisi o žalbi za nadzor koja je u komisiji za kontrolu postupaka javne nabave i trebala bi se ovih dana okončati – rekao je uvodno župan Darko Koren.

Napomenuo je i da je projekt Piškornice vrijedan 450 milijuna kuna opterećen žalbenim postupcima.

Foto: Ivan Balija

– Spomenuli smo i sektor obrazovanja, gradnju pet školskih dvorana, centra kompetencija, što je oko 160 milijuna kuna investicija. Tražili smo podršku u dijelu sufinanciranja nabave opreme za dvorane, informirali ih o nekoliko naših projekata koji su sastavni dio razvojnog sporazuma sjevera Hrvatske te jako važan centar za palijativnu skrb, koji planiramo izgraditi u sklopu bolnice – zaključio je župan te kazao kako su on i Jakšić dobili široku podršku u inicijativama i projektima.

Gradonačelnik Mišel Jakšić premijeru je prezentirao sve aktivnosti koje su u tijeku.

– U novom proračunskom razdoblju EU i iz prethodnog proračunskog razdoblja imamo dobru suradnju u provedbi aglomeracije, drugi kolosijek pruge će nam puno značiti jer nosi prometnu renesansnu na područje grada i puni nas optimizmom. Otvara se široka lepeza mogućnosti i šansi za Koprivnicu i županiju, puno toga je ispregovarano s EU, ulazimo u period desetljeća nikad većih investicija – optimističan je Jakšić.

Foto: Ivan Balija

– Na nama je da tu šansu iskoristimo, uz nadamo se i Piškornicu, uz velike investicije u gospodarstvu, jednim dijelom u EU sredstvima, a tu konačno prednjači i Podravka. Važna je tema brza cesta, postavili smo jasne rokove za Koprivnicu, a premijer je to prihvatio na prvu – kazuje Jakšić.

Napomenuo je da ima jednu ekskluzivu, ono što se dugo provlačilo i bilo tema kampanja.

– Koprivnica dobiva status ITU grada, zajedno s okolnim općinama, otvara nam se prostor od nekoliko milijuna eura za razvoj grada i okolice – zaključio je Jakšić.

Ministrica Tramišak kazala je kako je među najvažnijima potpis razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske.

Foto: Ivan Balija

– Županije na sjeveru potpisat će sporazum s Vladom u okviru 15 milijardi kuna, gdje su prepoznati najveći strateški projekti na sjeveru. Posebno je prepoznata brza cesta koja nedostaje u ovom dijelu Hrvatske koje povezuje županije sa Zagrebom. U razvojnom sporazumu je pet prometnih pravaca, vrijednih devet milijardi kuna, sa željeznicom – kazala je ministrica.

–  U RH je više od 24 milijarde eura na raspolaganju u razvoju do 2026. godine, imamo široke mogućnosti. Bili smo na konferenciji Hrvatska kakvu trebamo, gdje je najveći fokus stavljen na gospodarstvenike. Raspisivat će se i pozivi za gospodarstvenike za malo, srednje i veliko poduzetništvo – najavila je.

Dodala je kako je Koprivnica prepoznata kao nositelj gospodarskog razvoja županije.

Na upit novinara ePodravine kako su Plenković i ministri putovali do Koprivnice i ako je Koprivnica gospodarsko središte, zašto se već desetljećima brza cesta najavljuje, a još je nema, ministrica je kazala:

“Koprivnica će biti nositelj kao urbana cjelina te ide daljnji urbani razvoj i uskoro ćemo imati konkretne strateške projekte, a krećemo već sljedeće godine. Glavna tema razgovora bila je brza cesta do Koprivnice duga 24,5 kilometra, vrijedna 600 milijuna kuna, a ministarstvo je dalo suglasnost da se nađe u razvojnom sporazumu i bit će prioritet u narednom razdoblju. Važno je napraviti cijelu mrežu brzih cesta, Bjelovar-Virovitica, zagorsku, svi su navedeni u razvojnom sporazumu. Sve će sjeverne županije biti zadovoljne”.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Koren se nadovezao da se najave da će radovi krenuti 1. srpnja nisu ostvarile zbog općepoznate situacije žalbenog postupka.

– Po drugi je puta na DKOM-u ta žalba u tijeku, Butković ne može prejudicirati, no kroz nekoliko bi dana postupak trebao trebao biti okončan. Tvrtka Kamgrad je dobila posao, sreli smo direktora danas na konferenciji i oni jedva čekaju da krenu, lakše je sad nego zimi, no to ne ovisi o nama, to je šira problematika, zakon o javnoj nabavi. U Piškornici imamo već četvrti krug žalbenih postupaka u tijeku –  rekao je Koren.

Umjesto ministrice, župan je dao odgovor na pitanje o tome kako su putovali.

– Velik sam naglasak stavio na ovu temu premijeru, počet ćemo kroz tjedan dana, dva tjedna, a kako su putovali, sigurno nisu uživali, iako je to baš lijepi kraj – zaključio je župan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija