ILI TO ILI KARANTENA

Plenkovićev savjetnik pojasnio: Evo kako i koga bi se nadziralo putem mobitela

Cilj nije uvođenje policijske države jer je riječ o iznimnim okolnostima i mjerama koje bi se primjenjivale u ograničenom trajanju, kaže Kopal.

15:30h
0
Robert Kopal // Screenshot: HRT

Govoreći o mogućim mjerama praćenja geolokacije mobitela građana tijekom epidemije koronavirusa, premijerov savjetnik za Nacionalnu sigurnost Robert Kopal za televiziju N1 rekao je kako se ta mjera, ako izmjene Zakona stupe na snagu i ako ‘prođu’ Ustavni sud, ne bi odnosila na sve građane nego na one koji se nalaze u samoizolaciji.

– U slučaju proglašene epidemije, kao što je sada slučaj, mjera bi se odnosila samo na one osobe kojima je izrečena mjera samoizolacije. Te osobe nisu nužno oboljele, ali predstavljaju potencijalni rizik za širenje zaraze čime bi moglo biti ugroženo šire pučanstvo Hrvatske. To uključuje svakako i osobe na koje bi se odnosila obavezna karantena. U Hrvatskoj smo imali situaciju dolaska osobe s izrečenom zaštitnom mjerom u bolnicu, imali smo višekratne slučajeve dolaska osoba sa zaštitnom mjerom samoizolacije u ljekarne, i poznat je nažalost i podatak da je u Italiji u jednom trenutku 40 posto građana kršilo zaštitne mjere. Dakle sve države imaju slične izazove u smislu pridržavanja mjera samoizolacije od strane građana – rekao je Kopal.

Postavlja se pitanje kako bi se to tehnički provelo, a Kopal odgovara.

– Npr. slanjem SMS-ova osobama koje su bile u rizičnim državama. Da pojasnim, podatak da ste bili na skijanju u Italiji ili Austriji je geolokacijski podatak. Tada bi bilo nužno u slučajevima epidemije, govorim o ovim iznimnim slučajevima, poslati zahtjev prema teleoperaterima da dostave podatke o osobama koje su bile u rizičnim državama. Vidjeli ste da postoje i takvi slučajevi da su ljudi bili na skijanju a zatajili su i time se zapravo ponijeli neodgovorno. Nakon što se dostave ti podaci, osim izricanja mjere samoizolacije, nadležne službe, a u ovom slučaju Stožer, bi mogao poslati i SMS-ove tim osobama kojima ih obavješćuju da ugrožavaju svoje i tuđe zdravlje. Putem SMS-a bi se nadalje mogle slati i upute što im je činiti – rekao je. 

Druga moguća primjena mogla bi biti sljedeća. Nakon što je izrečena mjera samoizolacije, i to nakon što su osobe zaprimile SMS obavijest o tome, i to samo ako osoba napusti određenu lokaciju, mogao bi blinkati signal.

Alternativno, dodatno postoji i sljedeća mogućnost.

Potrebno bi bilo prvo instalirati aplikaciju i isto tako omogućiti, odnosno prihvatiti lokaciju. Ako osoba to ne želi, tada bi alternativa mogla bila karantena, odnosno smještaj i boravak u nadziranim prostorima. Ako osoba nad kojom je izrečena mjera samoizolacije instalira aplikaciju i omogući, odnosno prihvati lokaciju, apsolutno se ništa neće – kako se to neki u medijskom prostoru spominju – “trekati”, nego će onda i samo onda, ako osoba napusti perimetar samoizolacije koji je putem aplikacije sama prijavila, “blinkati” signal – objasnio je Kopal za N1 i rekao kako cilj nije uvođenje policijske države jer je riječ o iznimnim okolnostima i mjerama koje bi se primjenjivale u ograničenom trajanju.

– Ponavljam, mjera bi trajala samo za vrijeme trajanja proglašene epidemije. Nakon toga se podaci odmah brišu odnosno uništavaju, a ne arhiviraju niti pohranjuju – rekao je dodavši kako nadzor znači samo praćenje geolokacije, a ne i sadržajnih podataka s kim sve korisnik mobitela kontaktira, dakle bez prometnih podataka, javlja N1.