7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
RIJEDAK FENOMEN

Po prvi put u 800 godina nebo će osvijetliti božićna zvijezda!
P

Betlehemska zvijezda ili Božićna zvijezda je zapravo stvaran i rijedak fenomen koji se događa zbog približavanja Saturna i Jupitera, a na nebu će se sa Zemlje moći vidjeti 21. prosinca...

Ne propustite

Po prvi puta u 800 godina, ‘Božićna zvijezda’ osvijetlit će nebo ovog mjeseca, piše emedjimurje.

To će se dogoditi zahvaljujući Jupiteru i Saturnu, koji bi trebali prirediti pravi ‘show’ 21. prosinca. Ta dva najveća planeta Sunčevog sustava na putu su da se ‘sudare’ u izuzetno rijetkom događaju koji nije viđen od srednjeg vijeka.

Jupiter i Saturn 21. prosinca približit će se toliko blizu da će izgledati poput ‘dvostrukog planeta’, konjunkcije koja će nam se na Zemlji činiti kao jedna super jarka svjetlosna točka.

– Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom – rekao je Patrick Hartigan, astronom sa Sveučilišta Rice.

Morali biste se vratiti sve do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu, objasnio je.

Zvijezda koja je dovela tri kralja do Isusa

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. siječnja.

Zapravo, mnogi teoretiziraju da je legendarna zvijezda u priči o trojici mudraca mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Nadate se da ćete i sami pogledati ovaj fenomen? Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca, Zimskog solsticija. Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080, pišu 24sata.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

ZAVRŠENA ISTRAGA

Vlasnici tvrtke varali državu, nisu plaćali porez i dizali su lovu za privatne troškove, evo za koliko su oštetili državni proračun

„Varanje države” opet se našlo na meti policijskih istražitelja. Njihovom istragom utvrđeno je da vlasnici jedne tvrtke iz naše...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×