28.5 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Ima još mjesta

Počeo je jesenski upisni rok za buduće srednjoškolce, ostalo je 130-ak slobodnih mjesta diljem županije, evo i gdje
P

Ove godine na prvom upisnom roku upisano je 1027 učenika, dok ih je prošle godine ukupno upisano bilo njih 1009

Ne propustite

Danas je u 14 sati počeo jesenski upisni rok u srednje škole tako da svi oni koji još nisu upisani, to mogu učiniti vrlo skoro.

Kako je rekao zamjenik župana Ratimir Ljubić sredinom srpnja, ove godine na prvom upisnom roku upisano je 1027 učenika, dok ih je prošle godine ukupno upisano bilo njih 1009 čime su vrlo zadovoljni. No, ponovno je ostalo dosta mjesta u strukovnim i obrtničkim školama. Iako, ostalo je mjesta i u gimnazijskim programima.

Zamjenik Ljubić kaže da ima dovoljno mjesta te da se nada da će se upisati svi oni koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom roku. Također ističe da će zanimanja koja su na popisu opstati i popunjavat će se na ovom roku.

srednja skola koprivnica mg
Ilustracija

– Normalno uvijek je bilo kroz povijest da su neka zanimanja bila atraktivnija, a neka manje i to se svake godine mijenja kako se mijenja interes djece. Postoji taj jesenski rok, a djeca će se moći naknadno upisati. Ako slučajno ne nađu svoje zanimanje ili su u nekom drugom gradu, ako će biti slobodnih mjesta moći će se prebaciti – pojašnjava Ljubić.

Unatoč svemu, zadovoljni su koliko je djece upisano.

– Uvijek može bolje, ali nam je bitno da broj upisane djece ne pada i da raste, ali i da se za ta zanimanja školuje što više učenika jer postoji potreba na tržištu rada. Da se pita firme, rekli bi da treba 100 zidara, 50 vodoinstalatera, 30 elektroinstalatera i drugog. Bez obzira što mi pokušavamo uskladiti kvote upisa s potrebama tržišta rada, to nije jednostavno i nije moguće. Zato pokušavamo kroz širok izbor zanimanja omogućiti da djeca izaberu svoje zanimanje – poručuje Ljubić.

Slobodna mjesta

Kada su u pitanju slobodna mjesta, u đurđevačkoj gimnaziji ostalo je njih 20, u jezičnom smjeru Gimnazije Fran Galović Koprivnica sedam mjesta, a u križevačkoj gimnaziji ostala su tri slobodna mjesta.

U Obrtničkoj školi Koprivnica također je ostalo slobodnih mjesta po razrednim odjeljenjima.

Tako su ostala tri slobodna mjesta za smjer elektroinstalater, elektroničar-mehaničar dva, konobar dva, mesar tri, pekar četiri, plinoinstalater dva, pomoćni kuhar i slastičar dva, pomoćni pekar četiri i slastičar tri.

Ostalo je i jedno slobodno mjesto na smjeru ekonomist, čak sedam na smjeru kemijskog tehničara i jedno za prodavača.

U Strukovnoj školi Đurđevac ostalo je jedno slobodno mjesto za elektroničara-mehaničara, pet mjesta za konobara, tri kuhara, sedam pomoćnog kuhara i slastičara,  jedan za stolara, 13 mjesta za tehničara za računalstvo i tri za web dizajnera.

Kada je u pitanju Srednja gospodarska škola u Križevcima i ondje je ostalo slobodnih mjesta. Za agroturističkog tehničara ostalo je 15 slobodnih mjesta, za cvjećara devet, a poljoprivrednog gospodarstvenika sedam.

U Srednjoj školi Ivan Seljanec Križevci ostala su tri slobodna mjesta za smjer zidar.

strukovna skola durdevac
Foto: kckzz.hr

Upisne kvote

Iako se čini da je popunjenost dobra zato što se po zanimanju ostalo tek dva, tri ili četiri učenika, treba istaknuti kolike se upisne kvote u razredna odjeljenja. Primjerice, upisivalo se osam učenika za smjer elektroničar-mehaničar, a sada su na jesenskom roku ostala tri slobodna mjesta. To znači da će za tri godine u najboljem slučaju na tržište rada doći pet djelatnika za ovu struku. Isto se odnosi i na elektroinstalatere, kuhare, konobare, pekare, mesare i druge.

Dodajmo i da se u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima moglo upisati 24 učenika za agrotehničara, a sada je na jesenkom roku ostalo 15 slobodnih mjesta. Slična situacija je i kod cvjećara. Ostalo je devet slobodnih mjesta, a u razredni odjel može se upisati 12 učenika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Hvala na svemu

Marija Stipan nakon 45 godina staža odlazi u zasluženu mirovinu: “Još danas sestra, od sutra slikarica i vrtlarica”

Marija Stipan mnogima je dobro poznata medicinska sestra koja je desetljećima pacijentima u koprivničkoj Općoj bolnici Dr. Tomislav Bardek...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×