14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Počeo jesenski upisni rok za buduće srednjoškolce
P

Ne propustite

Danas su počele i do subote će trajati prijave u srednjoškolske obrazovne programe u jesenskom upisnom roku. U njemu će se kandidati moći prijavljivati isključivo za upis u programe u čijim je razrednim odjelima ostalo slobodnih mjesta.

– Za sada je ostalo oko 200 slobodnih upisnih mjesta. Ima nešto mjesta u gimnazijama, relativno manje u četverogodišnjim programima strukovnih škola, a najviše u trogodišnjim programima strukovnih škola – kaže zamjenik župana Ivan Pal.

Pritom, već tradicionalno, po zanimanju za njih prednjači nekoliko smjerova.

– Dakle, gimnazije su klasika, imate elektrotehničare, tehničare za računarstvo – ti se smjerovi uvijek popunjavaju, imate medicinsku sestru, fizioterapeuta – to se također uvijek popunjava, a imate neka zanimanja tipa mljekara za koje je slab odaziv, za strojobravare je nešto slabiji. Neka ugostiteljska zanimanja su možda podbacila ove godine, ali opet u drugima imate jako veliku navalu, kao što su kuhari i konobari – kaže Pal.

Hrvatska je prva država u Europi koja je omogućila upise u srednje škole putem interneta; tom novošću željelo se upise učiniti dostupnijima svim učenicima, a sam upisni proces trebao je postati jednostavniji, pregledniji i učinkovitiji. Ipak, svaka pa i ova novost donosi i poneku lošu posljedicu, smatra dožupan Pal.

– Tim elektronskim upisom izostao je jedan osobni kontakt roditelja i učenika s upisnom komisijom, odnosno ljudima iz struke koji sjede u upisnoj komisiji. To je pedagog, to je voditelj praktične nastave, koji su onda direktno mogli pomoći djetetu oko upisa. To je možda jedan mali problem – ističe Pal.
Orijentacijski popis slobodnih mjesta u svim srednjim školama dostupan je na internetskom portalu Upisi.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Zlatna od glave do pete, ova žena ruši sve mitove o godinama, nama je baš mrak!

Pa godine ovo, pa godine ono. Što se smije, a što se ne smije nositi. Ma da... Žene budite...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×