Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici

Podnesena je žalba na presudu kojom je muškarac oslobođen da je povrijedio prava djeteta

U članku 177. stavku 2. Kaznenog zakona govori se o prisili djeteta na rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi.

15:00h
0
B
Ilustracija // Foto: ingimage

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Koprivnici kojom je optuženi 45-godišnjak oslobođen optužbe da je počinio dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Na stranicama Državnog odvjetništva RH stoji kako je žalba podnesena zbog “bitne povrede odredaba kaznenog postupka jer državno odvjetništvo smatra kako je izreka presude nerazumljiva i proturječna razlozima presude.” Smatra se, nadalje, “da je sudac pogrešno utvrdio činjenično stanje jer je na temelju provedenih dokaza nedvojbeno utvrđeno da je optuženik počinio navedena kaznena djela na štetu svoje dvoje maloljetne djece.”

U članku 177. stavku 2. Kaznenog zakona govori se o prisili djeteta na rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi.

– Tko prisili dijete na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – stoji u Zakonu.

U trećem stavku stoji ako se zbog kaznenog djela iz drugoga stavka “dijete odalo prosjačenju, prostituciji ili drugim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja, ili je prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.”