Inicijativa glas poduzetnika

Poduzetnici se udružili i traže konkretne mjere od Vlade, Čupić: Neki ministri su stvarno zakazali

16:00h
0
Ilustracija // Foto: ePodravina

Već nekoliko dana nakon što je Vlada u cilju zaštite gospodarstva od epidemije koronavirusa donijela paket od 63 mjere, jasno je da poduzetnici njima nisu najsretniji. Tvrde da su donešene mjere “kamilica” te da nikako nisu dovoljne.

Nezadovoljni poduzetnici su se udružili u Inicijativu “Glas poduzetnika”. Kako piše RTL, cilj im je poboljšati komunikaciju svih ugroženih poduzetnika s Vladom i ukuzati na nužne i hitne mjere kako bi ponovno imali šansu dignuti svoje poslovanje nakon krize. Među njima su i poznati hrvatski poduzetnici poput Hrvoja Bujasa, Saše Cvetojevića, Davorina Štetnera, Dražena Oreščanina i drugih.

– Već zadnja dva tjedna mi komuniciramo međusobno o tome što će biti i što bi se trebalo i moglo učiniti. Hrvoje Bujas nas je prije par dana skupio u grupu pa je tako nastala i Inicijativa u kojoj je sada više od 150 mikro, malih i srednjih poduzetnika. Svjedočili smo onome što se dogodilo nakon zadnje velike krize, došle su predstečajne nagodbe, spašene su velike korporacije, a oni manji su propadali – rekao je za RTL Denis Čupić, predsjednik F.O./Grupe i predsjednik HUP Udruge Developera.

Facebook Inicijativa Glas poduzetnika

Ne može reći da su Vladinim mjerama nezadovoljni, ali naglašava da one nikako nisu dovoljne.

– Na redu su i gradovi koji bi trebali odgoditi naplatu komunalne naknadu. Zasad je, koliko znam, to jedino obećao napraviti Bjelovar. Mi poduzetnici smo spremni na solidarnost, ali neka bude i javni sektor. Mi ćemo od svog privatnog kapitala platiti radnike i druge troškove, a što će oni? Razumijem zdravstvene djelatnike i policiju koji su sada ‘na prvoj crti’. Velik posao radi i obrazovni sektor s projektom nastave na daljinu, no što sa saborskim zastupnicima, načelnicima, gradonačelnicima i drugima? Neka i oni idu na minimalac – kaže Čupić.

U Inicijativi međusobno daju prijedloge, usuglašavaju se, a ići će prema Vladi s konkretnim paketom mjera.

Kaže da je premijer Andrej Plenković na neki način bio otvoren prema razgovorima, ali da zna da premijer ne može u ovakvoj situaciji razgovarati sa svima pa je zato očekivao više od ministara.

– Stvarno sam zahvalan ministru graditeljstva Predragu Štromaru, s kojim se puno i konstruktivno razgovaralo, ali neki ministri su stvarno zakazali. U zadnja dva tjedna i kad se već pričalo o zatvaranjima nijedan shopping centar nitko nije zvao, nije nam se javio nitko iz HZJZ-a kako bismo ragovarali o nekim stvarima – rekao je Čupić.

Pretpostavlja se da će poduzetnici, između ostalog, tražiti oslobađanje plaćanja poreza na dohodak i doprinos, ukidanje svih parafiskalnih nameta i svih komunalnih naknada te ukidanje plaćanja svih nameta gradovima i općinama.

čitam...