19 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
statistika HZZ-a

Pogledajte koliko nezaposlenih brojimo u županiji, gotovo 30 posto mlađe ih je od 29 godina
P

Najviše se traže prodavači, vrtlari, konobari, radnici za proizvodne linije...

Ne propustite

Statistički gledano, jedna osoba dnevno izašla je tijekom travnja iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Drugim riječima, kraj travnja dočekali smo s 31 osobom manje na birou nego što ih je bilo u ožujku, a još preciznije rečeno, unutar granica naše županije imamo 1840 nezaposlenih osoba. Primjerice, u travnju prošle godine imali smo 13 posto više ljudi na Zavodu, odnosno njih 276 više. Dakle, neki pomaci se,ipak, vide.

Što se tiče gradova, prije mjesec dana pohvalili smo Križevce kao središte s najmanjima brojem nezaposlenih. To i dalje stoji, ali nije dobro što se tamo za 16 osoba povećao taj broj. U Koprivnici je pao za 41 osobu, a u Đurđevcu za šest. Ukupno gledano, Križevci broje 197 nezaposlenih, Đurđevac 313, a Koprivnica 1130.

Po tradiciji, žena je nešto više na birou, a po obrazovnoj strukturi prednjače oni srednjom
školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike. Njih je gotovo 30 posto. Promatramo li, pak, dob nezaposlenih, najveći udio u evidenciji bilježe oni između 50. i 59. godine života (23,9 posto), nakon čega dolaze mladi, oni od 20 do 29 godina života (22,1 posto). I dalje je zabrinjavajuće to što je na birou gotovo 30 posto onih do 29 godina, iako se tu neki sitni pomaci vide, jer ih je prije točno godinu dana bilo gotovo 200 više.

Od 319 osoba, koliko je izašlo iz evidencije, zaposleno je njih 265, dok je, s druge strane, no Zavod došlo novih 288 ljudi, njih 195 izravno iz radnog odnosa. Nije dobro to što je taj broj novopridošlih na Zavod nešto veći nego u ožujku i znatno veći nego prije godinu dana (27,4 posto više).

Na kraju ćemo se dotaknuti i poslodavaca, odnosno potrebe za radnicima. U travnju ih je iskazano 420, što je 26 posto manje nego u ožujku. Najviše se traže prodavači, vrtlari, konobari, radnici za proizvodne linije i tako dalje. Inače, tijekom četiri mjeseca 2022. godine ukupno su prijavljene 2.002 potrebe za radnicima od strane poslodavaca, što je u odnosu na isto razdoblje lani više za 455 osoba ili 29,4 %.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U Đurđevcu

Picoki, pripremite maramice, Kerekeš teatar dolazi sa svojom novom predstavom “Babinjak”

Salve smjeha orit će se u nedjelju u Domu kulture u Đurđevcu. Naime, nova predstava Ljubomira Kerekeša, "Babinjak", nakon ožujske...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×