Policija istražuje prodaju odmarališta u Pirovcu

18:38h
0
Odmaralište u Pirovcu. Snimio: Marijan Sušenj


Čini se da je bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec svojim medijskim istupima u ured gradonačelnika doveo policiju.

Prozvao je, naime, državnu odvjetnicu zbog njezine izjave da nema ničeg nezakonitog u tome što je član Podravkine Uprave samovoljno 2003. godine izmijenio dio ugovora iz 2001. o prodaji tvrtkinog odmarališta u Pirovcu Gradu Koprivnici, po kojem Grad taj objekt ne smije prodati narednih pet godina, pa su policajci, a navodno je riječ o “plavcima” iz Bjelovara, od jutra obavijesno razgovarali s članovima saziva Gradskog poglavarstva iz 2005. godine. Osim tadašnjeg predsjednika GP-a gradonačelnika Zvonimira Mršića i njegovih sadašnjih zamjenika Vesne Želježnjak te Dražena Prosa članovi tog tijela bili su i Ana Tuk, Maja Hleb, Zdravko Gašparić, Darko Ledinski te Ivan Hlevnjak i Irena Friščić. Podsjećamo, Podravka je 2001. godine odmaralište prodala Gradu za simboličnih milijun i pol kuna, Grad ga 2007. za 25 milijuna kuna prodao tvrtki poduzetnika Žarka Pavline, a ovaj sada taj objekt želi preprodati za 56 milijuna kuna.

Da je ispitivanja članova Poglavarstva, stručnih službi i drugih djelatnika zaista bilo potvrdio nam je predsjednik županijskog SDP-a Darko Ledinski, koji je u vrijeme prodaje odmarališta bio nezavisni član GP-a. On tvrdi da je posao odrađen javno te da nikakvih nezakonitosti nije bilo:

– Nema govora o kršenju ugovora, jer smo 8. veljače 2007. godine odlučili prodati ga, a mjesec dana kasnije, odnosno 6. ožujka, odabrali najpovoljniju ponudu. Tu smo odluku donijeli zato jer je odmaralište bilo devastirano i trebali bi previše novca uložiti u njegovu obnovu, a istovremeno smo krenuli u izgradnju bazena na Cerinama, za što smo trebali novac. Bolje da se svi kupamo na Cerinama 365 dana u godini, nego vrlo mali broj građana u Pirovcu samo tijekom ljeta.Darko Ledinski. Snimio: Marijan Sušenj

Ledinski je komentirao i optužbe Polančeca da je odmaralište prodano Pavlini zato jer je u rodbinskim odnosima s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem na način da je Mesić to tražio od Mršića:

– To je samo potvrda da je u HDZ-u uobičajena praksa sklapanja poslova s kumovima, rođacima i slično, pa Polančec vjerojatno misli da tako i SDP funkcionira. Uostalom, za takvu odluku su ruke digli i tada naši a sada HDZ-ovi koalicijski partneri iz HSS-a, a da je Pavlina Mesićev rođak doznao sam tek kad je to Polančec izjavio.

Zdravko Gašparić. Snimio: Marijan SušenjPoveznice između prodaje odmarališta u Pirovcu, Stjepana Mesića i kršenja petogodišnje odredbe o zabrani prodaje ne vidi ni Zdravko Gašparić, predsjednik koprivničkog HSS-a kojeg je policija danas također ispitala. On tvrdi da je Grad prvo htio odmaralište dati u zakup, a kad to nije uspio ni nakon dva javna natječaja na red je došla ideja o prodaji:

– Odmaralište smo nakon drugog javnog natječaja prodali boljem ponuđaču, a optužba nema smisla, jer će odmaralište za deset godina vrijediti još više, pa ispada da prodaja nikad ne bi bila dobra.

Gradonačelnik Mršić, pak, nije želio komentirati dolazak policije u njegov ured:

– Koprivnica slavi svoj dan i zato hvala onome ili onima koji su joj poslali ovu “čestitku”, jer ju ni grad ni njegovi stanovnici nisu zaslužili.Koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Snimio: Marijan Sušenj

Polančecova tvrdnja da odmaralište u Pirovcu nije prodano u skladu s ugovorom između Podravke i Grada implicira da je u njegovom kršenju sudjelovao i HSS, no Gašparić se nije želio upuštati u komentiranje takvog razvoja situacije, niti je želio prognozirati hoće li izjava negativno utjecat na koaliciju HDZ-a i HSS-a na lokalnoj razini. A negativnih posljedica bi moglo biti ako je suditi po jučerašnjem i današnjem ponašanju gradonačelnika Mršića i župana Korena na proslavi 653. rođendana Koprivnice te obilježavanju 140. godišnjice Opće bolnice. Ponašali su se, naime, kao da nisu politički protivnici, a Koren nije propustio jasno se distancirati od afera u Podravki u koje su upleteni članovi koalicijskog HDZ-a.

 

čitam...