Ponovno optuženi Romac i Pavlović, šteta veća od 17 milijuna

09:27h
0
podravka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke dovršili su u petak kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (rođ. 1968., 1977., 1981. i 1964. g.) radi sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kako je izvijestio Jutarnji list, riječ je o bivšim članovima Uprave Podravke Saši Romcu i Josipu Pavloviću te čelnih ljudi Dalmacija ribe Tine Perić i Adrije Miodragu Laciću.
Kako je priopćila policija, kriminalističko istraživanje je provedeno po zahtjevu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, a riječ je o nastavku kriminalističkih istraživanja operativne akcije MENAGER.

Osnovano se sumnja da su tijekom 2008. i 2009. godine dvojica osumnjičenika (Romac i Pavlović, policija navodi samo njihova godišta) kao članovi uprave TD Podravka te osumnjičenica kao odgovorna osoba TD iz Drniša (Perić) iskoristili svoj položaj te s ciljem pribavljanja znatne imovinske koristi za TD iz Drniša, na poticaj osumnjičenika (Lacić) kao odgovorne osobe TD Adria iz Zadra, dogovorili i sklopili ugovor o uslugama smrzavanja i skladištenja ribe na osnovu kojeg su ispostavili fakture prema TD Podravka iako su znali da se ispostavljene fakture ne temelje na stvarno izvršenoj usluzi.

Opisanim je prouzročena materijalna šteta velikih razmjera za TD Podravka u iznosu od 16 947 000 kuna.

Također, osnovano se sumnja da su tijekom 2003. godine osumnjičeni član uprave TD Podravka (Romac) i odgovorna osoba TD Adria zlouporabili položaj i ovlasti te u fiktivnom poslovnom odnosu TD Adria i trgovačkog društva u Republici Češkoj, kojem je osumnjičenik (opet Romac) 50 % – tni vlasnik, njemu i društvu pribavili znatnu imovinsku korist u iznosu od 92 500 eura.

Isto tako, sumnja se da je osumnjičeni član uprave TD Podravka zlouporabio položaj i ovlasti te u fiktivnom odnosu trgovačkog društva – kćeri TD Podravka u Poljskoj i svojeg TD u Češkoj, pribavio zatnu imovinsku korist za svoje TD i sebe u iznosu od 40 000 eura.

Troje osumnjičenika je uhićeno jučer, 17. ožujka, a riječ je o Pavloviću, Laciću i Perićevoj dok je četvrti osumnjičeni Romac za sad nedostupan.

Izvršenim pretragama doma i drugih prostorija te osobnih automobila pronađena su osobna računala, mobiteli i poslovna dokumentacija, što je osumnjičenicima oduzeto.

Poradi osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela Zlouporaba položaja i ovlasti, odnosno poticanje na izvršenje istih, troje osumnjičenih je uz kaznenu prijavu dovedeno Istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW