službeno

USKOK istražuje slučaj Mladena Mađera, HSS-ovog zastupnika koji je jučer pretrčao u klub Milana Bandića

Izvidi su pokrenuti nakon što je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a prijavio sumnje u korupciju.

13:52h
0
Dodjela Zlatne kune
Foto: Ivan Brkić

USKOK provodi izvide zbog sumnji u korupciju prilikom prelaska saborskog zastupnika Mladen Mađera u saborski klub stranke Milana Bandića, piše Telegram.  Potvrđeno im je to danas, a izvidi su pokrenuti nakon što je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a podnio kaznenu prijavu.

– Povodom Vašeg upita, obavještavamo vas da se u predmetnom slučaju provode izvidi o kojima, s obzirom da su izvidi sukladno zakonskim odredbama tajni, ne dajemo informacije – odgovoreno je iz USKOK-a na upit Telegrama.

Sam Beljak nije još obznanio što je točno naveo u prijavi, no evidentno je da sumnja kako je Madjer dobio nešto za uzvrat kako bi prebjegao k Bandiću. U tom slučaju moglo bi se raditi o kaznenom djelu trgovine utjecajem ili pak primanja ili davanja mita. No, sasvim je izvjesno da Madjer ne može ostati usamljen u ovom slučaju. Izvidi bi, sasvim je realno očekivati, trebali krenuti prema samom gospodinu Bandiću te njegovim najbližim suradnicima.

Kako je objavio Novi list, Beljak je još prošli tjedan doznao za Mađerovu namjeru da izađe iz HSS-ovog kluba te mu rekao da ”mora misliti na sebe”. Beljak mu je navodno, nagovarajući ga da ostane u HSS-u, ponudio dužnost glavnog tajnika, ispražnjenu od kada je Ilija Ćorić dobio otkaz jer se u zagrebačkoj Gradskoj skupštini priključio Bandiću, ali Mađera to nije zadovoljilo.

Budući da je Beljak nakon toga odlučio slučaj prijaviti USKOK-u, očito je iz Mađerovog odgovora da ‘mora misliti na sebe’ iščitao mogućnost korupcije. Slično obrazloženje nakon odlaska iz HSS-a Beljaku je dao i Ćorić rekavši kako ga je ‘život natjerao’ da podrži Bandićev proračun za Grad Zagreb.