Jeste li znali da kardiovaskularne bolesti predstavljaju najčešće bolesti i vodeći uzrok smrti među građanima Hrvatske?
Slanina, kobasice i drugi slični visokomasni proizvodi
Mesne prerađevine su kalorične, sadrže puno zasićenih masnoća, soli i imaju puno aditiva. Konzumacija takve hrane može povećati rizik od bolesti srca. Također, važno je napomenuti da Svjetska zdravstvena organizacija službeno izvještava da pretjerana konzumacija mesnih proizvoda povećava rizik od raka.
Grickalice
Slani i hrskavi zalogaji, iako ukusni, obično su prerađena hrana bogata šećerom i soli. Napomenimo kako ugljikohidrati prisutni u čipsu, kruhu, raznim keksima i grickalicama predstavljaju veći problem od masti.
Deserti
Iako nije potrebno potpuno izbjegavati slatkiše, preporučuje se da se šećer koristi u vrlo ograničenim količinama.
Brza hrana
Čak i hrana koja nije pržena često je bogata jednostavnim ugljikohidratima.
Previše proteina
Višak proteina često potječe iz mesa koje je bogato zasićenim masnoćama, a to može povećati razinu lošeg kolesterola. Zbog toga kardiolozi preporučuju umjereno unošenje proteina i ističu da su biljni izvori proteina često bolji izbor, piše Net.hr.
Energetska pića
Preporučuje se izbjegavanje energetskih napitaka zbog njihova visokog sadržaja šećera i potencijalno štetnih sastojaka koji mogu utjecati na krvni tlak i srčani ritam.